Nad uroczyście udekorowaną salą gimnastyczną ZSPS w Krakowie dominuje portret św. Maksymiliana Marii Kolbego (1894 – 1941) i wymowny w swej symbolice napis :

„Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj”.

To właśnie 16 listopada 2017 roku w tej scenerii Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie ma otrzymać imię św. Maksymiliana Marii Kolbego.

Postać patrona szkoły jest tak powszechnie znana, że szczegółowe jej przypomnienie nie jest konieczne. Jednak koniecznie należy wspomnieć o jakże symbolicznej drodze życiowej zakonnika, misjonarza, nowocześnie myślącego przedsiębiorcy, wydawcy, twórcy mediów, aż po męczeńską śmierć w imię obrony drugiego człowieka.

Sala gimnastyczna ledwie pomieściła zaproszonych gości oraz nauczycieli i uczniów.

Na widowni miejsca zajęli przedstawiciele Sejmu, władz państwowych, samorządu terytorialnego, Urzędu Miasta Krakowa, reprezentanci zgromadzeń zakonnych i duchowieństwa.

Nie sposób pominąć obecności reprezentacji placówek oświatowych: dyrektorów, nauczycieli i pocztów sztandarowych.

Licznie przybyli przedstawiciele cechów, organizacji pracodawców, Bractwa Kurkowego, a także przedsiębiorcy.

Sieci handlowe, zakłady przetwórcze także przysłały swych reprezentantów.

Wspomnieć także należy o obecności naszych nauczycieli Seniorów i członków Rady Rodziców.

Po uroczystym powitaniu Gości przez p. Tadeusza Zarawskiego, Dyrektora ZSPS, nastąpił kulminacyjny moment wręczenia aktu nadania imienia szkole.

Aktu wręczenia dokonał Zastępca Przewodniczącego Rady Miasta Krakowa, p. Dominik Jaśkowiec.

Następnie głos zabrała Małopolska Kurator Oświaty, p. Barbara Nowak, która podkreśliła, że właśnie ZSPS stał się „pełnowymiarową” szkołą, ponieważ otrzymał imię patrona, ściśle związanego z nieprzemijającą wartością godności i życia ludzkiego.

Kolejnym gościem zabierającym głos była p. Elżbieta Duda, posłanka PiS. Pani poseł odczytała list gratulacyjny od Prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego. Tekst listu wyrażał sympatię wobec naszej szkolnej społeczności, a także zawierał nawiązania do pełnego trudu życia i męczeńskiej śmierci Patrona.

W liście podkreślona została idea świętości nie tylko heroicznej, ale tej codziennej, zwyczajnej.

W następnej kolejności głos zabrali reprezentanci wszystkich instytucji i środowisk, składając naszej społeczności szkolnej życzenia i gratulacje.

Na szczególna uwagę zasługuje wystąpienie delegata Prowincjała Franciszkanów o. Rafała M. Antoszczuka OFMConv , który specjalnie na tą uroczystość przyniósł relikwie pierwszego stopnia św. Maksymiliana. Ważnym punktem programu było również wystąpienie o. Zdzisława Dzido OFMConv z Klasztoru Franciszkanów w Niepokalanowie, który oprócz zwyczajowych życzeń i gratulacji przekazał również informację o możliwości ubiegania się o relikwie o. M.M. Kolbego dla szkoły.

Dyrektor ZSPS przekazał również zebranym informację o tym, że z okazji tak ważnej uroczystości społeczność szkolna otrzymała list gratulacyjny z Rzymu od generała zakonu Franciszkanów, a od samego Papieża Franciszka błogosławieństwo.

Miłym i podniosłym akcentem uroczystości było wręczenie – po raz pierwszy – nagrody „Człowiek na Maxa”, ustanowionej przez Kapitułę szkoły. Nagrodę w różnych kategoriach   wręczono osobom reprezentującą władzę, duchowieństwo, pracodawców, a także pedagogów i uczniów.

Oficjalną część uroczystości zakończył montaż słowno-muzyczny w wykonaniu uczniów i uczennic, nawiązujący do osoby naszego Patrona.

Dopełnieniem czwartkowych uroczystości było ogłoszenie nazwisk laureatów konkursu kulinarnego rozegranego wśród uczniów. Konkurs nosił tytuł „Jesienne Inspiracje”.

Uczestnicy spotkania wraz z zaproszonymi gośćmi obejrzeli przepięknie udekorowane stoły z nagrodami (i nie tylko), potrawami, przygotowanymi przez uczniów pod czujnym nadzorem nauczycieli i opiekunów praktyk zawodowych.

Bogactwo eksponowanych wyrobów, ich kształt artystyczny i pomysłowość mogą być prawdziwym powodem do dumy z zaangażowania i umiejętności naszych uczniów.

 

Wysiłek uczniów i ich opiekunów zyskał nagrodę w postaci zachwytów gości obecnych na uroczystości.

Uczniowie, którzy wzięli udział w konkursie „Jesienne inspiracje”:

Wędliniarze

1

 „Jesienne inspiracje”

Grzegorz Zalarski 3EW

Paweł Galos 2KW

Przetwórstwo Mięsne „Płatek”

2

 „Jesienne inspiracje”

Szymon Nędza  3EW

Wojciech Tekieli 3EW

Przetwórstwo Mięsne „Płatek”

3

 „Jesienne inspiracje”

Konrad Siudek 3EW

Wyrób wędlin Lisieckich

Barbara i Stanisław Czekaj

Kelnerzy

1

„Jesienne inspiracje stołu”

Natalia Hodurek

Anna Gąska

Klasa 3TKA

2

„Jesienne inspiracje stołu”

Adam Marchewczyk

Anna Mularska

Klasa 2TGK

Kucharze

1

„Naleśniki z łososiem i rukolą”

Michał Bujniewicz  Jakub Przeciszowski

3TG

2

„Polędwiczka w cieście z jesiennym akcentem”

Dominik Janiszewski

1TGA

3

„Jesienne tortille”

Izabela Głowacka

Anna Wrońska

Maria Wanat

1 KC

4

„Łosoś w jesiennych barwach”

Adrian Wykurz

2KW

5

„Gąska po grzańcu”

Dawid Kania

2KW

6

„Jesienne grzybobranie”

Natalia Walczuk

Jakub Bochenek

3KC

7

„Jesienne warzywa”

Katarzyna Wędzony

1TGA

8

„Smaki jesieni”

Kacper Filipowicz

3KP

9

„Paluszki smakowite”

Paulina Konieczna

2KM

10

„Tatar z sarny na chmurce”

Aleksandra Suter 3TG

 Kacper Chmiel 2TGK

 hotel Ibis Kraków Stare Miasto ul. Pawia 15

 

Cukiernicy

1

„Smaki jesieni”

Alicja Kosińska

Izabela Iwańska

1TGA

2

„Orzechowa przyjemność”

Anna Juras

Beata Pazurkiewicz

2TGA

3

„Dyniowy sen”

Joanna Ciężarek

Patryk Woźniak

3KI

4

„Jesienne drzewo”

Olha Iakubovska

3 KC

5

„Czekoladowa jesień”

Aleksandra Bulda

3KC

6

„Jesienna tarta”

Karina Guzy

2E

7

„Jesienne grzybobranie”

Piotr Baczyński

2E

8

„Gość z lasu”

Marcel Marzec

2E

9

„Leśny pień”

Justyna Kowal

Angelika Warszawska

2E

10

„Jesienne cudaki”

Weronika Ziętara

Aleksandra Sikora

Aleksandra Sójka

2PC

11

„Skarby jesieni”

Aleksandra Stachurska

2PC

 12

„Jesienne wspomnienia”

Zuzanna Korfel

1CW

13

„Dynia”

Wiktoria

Sermanowicz

1KC

14

„Marchewkowe pole”

Dominika Potempa

1KC

15

„Skarby jesieni”

Karolina Siewiorek

1KC

16

„Jesienny ogród”

Karolina Słowik

Marcela Siara

3EW

17

Angelika Kubacka

1 KC

Pracownia Cukiernicza  „Cichowscy”

Kraków, ul. Starowiślna 2

18

„Ciasto marchewkowe w jesiennych liściach”

Kinga Młynarczyk

3KC

Pracownia Cukiernicza Adam Adamek

Piekarze

1

Konstanty Modzelewski 2PC

Piekarnia CAREFOUR

Zakopianka

 2

Bartłomiej Grabek 3KP

ZPPC „SPOŁEM”- Skawina

„Kulinaria uczniowskie – jesienne inspiracje” – zwycięzcy

Kategoria:       WYROBY WĘDLINIARSKIE

Grzegorz Zalarski 3EW i Paweł Galos 2KW – Przetwórstwo Mięsne „Płatek”

Konrad Siudek 3EW – Wyrób wędlin Lisieckich Barbara i Stanisław Czekaj

 

Kategoria:       WYROBY PIEKARSKIE

 

Konstanty Modzelewski 2PC – Piekarnia CAREFOUR Zakopianka

 

Kategoria:       OKOLICZNOŚCIOWE NAKRYCIE STOŁU

 

Natalia Hodurek i Anna Gąska 3TKA

Kategoria:           POTRAWY GASTRONOMICZNE

Kacper Filipowicz 3KP wykonane samodzielnie

Aleksandra Suter 3TG i Kacper Chmiel 2TGK – pokaz mistrzowski hotel Ibis Kraków Stare Miasto

 

Kategoria:               WYROBY CUKIERNICZE

Dominika Potempa 1KC wykonane samodzielnie

Zuzanna Korfel 1CW wykonane samodzielnie

Angelika Kubacka 1 KC – Pracownia Cukiernicza „Cichowscy”

 

PA

 

16 listopada 2017
« z 7 »