Przy współpracy z Ochotniczym Hufcem Pracy w Krakowie, reprezentowanym przez p. Teresę Śliską – koordynatorkę projektu „Kuchnia klasztorna”, w dniu 24 listopada 2017r. gościliśmy w szkole siostrę Anastazję i siostrę Salomeę ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości w Krakowie.
Siostra Anastazja – autorka niezwykle cennych i ciekawych książek kulinarnych, opowiedziała uczniom swoją historię oraz o wydarzeniach jakie towarzyszyły wstąpieniu do zakonu i powstaniu kolejnych książek. Uczniowie i nauczyciele korzystając z obecności Sióstr, mieli możliwość podpytać o zamieszczone w książkach receptury i otrzymać autografy.
Zorganizowano również warsztaty kulinarne w szkolnej pracowni gastronomicznej. Uczniowie wraz z siostrą Salomeą, specjalizującą się w przyrządzaniu potraw kuchni włoskiej, przygotowali makaron tagliatelle ze szpinakiem, a na deser ciasto ucierane jabłkowo-cytrynowe.
Dla wszystkich uczestników spotkania i warsztatów, było to niezwykle sympatyczne i pyszne spotkanie.

 

Siostra Anastazja i Siostra Salomea w naszej kuchni