23 stycznia 2018 roku naszą Szkołę odwiedzili uczniowie Zespołu Szkół nr 6 w Rybniku (ul. Małachowskiego 145).

Jako uczestnicy projektu z programu Erasmus+ pt. ”I Am Prosperous”, uczniowie Ci zgłosili się do nas z prośbą o możliwość poznania tajników kuchni portugalskiej – kraju realizacji ich międzynarodowego projektu. Tym samym uczniowie szkolący się w kwalifikacji technik żywienia i usług gastronomicznych z klasy 2TGK opracowali na potrzeby niniejszych warsztatów receptury portugalskich potraw, takich jak: portugalska zupa z chleba (açorda à alentejana), portugalskie pierogi mięsne (rissois) oraz portugalskie tarty budyniowe (pastéis de nata belem).

Warsztaty te kolejny raz pokazały, iż młodzież naszej szkoły już na etapie 2 klasy posiada kwalifikacje w zakresie sprawowania opieki nad uczestnikami warsztatów oraz umiejętność przekazywania dotychczas zdobytej wiedzy.

Nauczyciele uczestniczący w zajęciach:

Agnieszka Siembida, Bogusława Smok, Błażej Słoń

Uczniowie: klasy 2TGK

 

Portugalskie smaki