23 listopada 2018 roku uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w okręgowym etapie okręgowym XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności, którego corocznym organizatorem jest Zespół Szkół Usługowych
i Spożywczych w Jaśle. Patronat honorowy nad organizacją niniejszej Olimpiady sprawuje Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

W tym roku do eliminacji okręgowych przystąpiło 12 uczestników, którzy musieli wykazać się wiedzą z zakresu przetwórstwa spożywczego, analizy żywności oraz ekonomii. Na tym etapie zmagań, uczniowie naszej szkoły odnieśli duży sukces. Wykazując się wiedzą i umiejętnościami uzyskali wysokie lokaty:

  • Izabela Iwańska uczennica klasy 2TGA zajęła III miejsce, kwalifikując się tym samym do etapu ogólnopolskiego;
  • Anna Juras uczennica klasy 3TGA uplasowała się na IV pozycji, a uczeń tej samej klasy Wojciech Wyżga na pozycji VI.

Opiekę nad uczniami sprawowała Pani: Agnieszka Siembida. W przygotowaniach do konkursu pomagały Panie: Krystyna Trzupek oraz Agnieszka Komorowska.

 

Udział w okręgowym etapie okręgowym XXI Olimpiady Wiedzy o Żywności