8 stycznia 2019 r. nasza szkoła po raz 21 zorganizowała etap wojewódzki XXIV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik oraz etap wojewódzki (okręgowy) II Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Tematem przewodnim XXIV Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik było: „Rzemiosło – nasza przyszłość”. Tematyka II Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz brzmiał: „Wariacje z wieprzowiną”.

Patronat honorowy nad Turniejami objęli: Wojewoda Małopolski Piotr Ćwik, Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski, Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski, Małopolski Kurator Oświaty Barbara Nowak.

Konkurs adresowany jest do uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia kształcących się w zawodzie piekarz, cukiernik i kucharz. Składa się z części pisemnej w formie testu i części praktycznej. Test obejmuje wiedzę z zakresu danego zawodu. W części praktycznej uczniowie zgodnie z tematem podanym przez organizatora ogólnopolskich eliminacji wykonują i prezentują wyroby właściwe dla zawodu. Laureaci Turnieju są zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie a laureaci sześciu pierwszych miejsc mogą być zwolnieni ze zdawania jednego z etapów egzaminu czeladniczego. Ponadto finaliści i laureaci Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz otrzymali uprawnienie do przyjęcia na studia z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego na kierunek bioinżynieria produkcji żywności realizowany na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim  w Olsztynie.

W eliminacjach wojewódzkich wzięło udział 2 piekarzy, 4 cukierników oraz 9 kucharzy z województwa małopolskiego. Uczestnicy reprezentowali następujące szkoły: Zespół Szkól Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego  w Tarnowie, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach.

W drugiej części piekarze wykonali chleb zdobiony, atrybut wystawienniczy oraz chałki, cukiernicy przygotowali tort do prezentacji i mały torcik do degustacji, ciasteczka bankietowe oraz figurki marcepanowe, a kucharze danie główne w dwóch porcjach.

 

Laureatami Turniejów zostali:

w zawodzie piekarz

I miejsce – Jakub Haś – Zespól Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

II miejsce – Dominik Krupa – Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

 

w zawodzie cukiernik

I miejsce – Daniel Niemasik – Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego, Gorlice

II miejsce – Aleksandra Sikora – Zespól Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

III miejsce – Justyna Pieczarka –  Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im.   Józefa Piłsudskiego  Tarnów

wyróżnienie – Piotr Baczyński – Zespól Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

 

 

 

w zawodzie kucharz

I miejsce – Łukasz Habel – Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im.   Józefa Piłsudskiego  Tarnów

II miejsce – Oliwia Kwiek – Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego  Tarnów

III miejsce – Jakub Płuchowski – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Niepołomice

wyróżnienie – Patrycja Włodarczyk – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Niepołomice

 

 

Konkurs  pokazał  wysoką  formę młodych  cukierników, piekarzy i kucharzy, którzy

z  pasją  rozwijają  swoje  zainteresowania, nie  boją się  wyzwań , pogłębiają wiedzę   i zdobywają  nowe doświadczenia.

 

Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych

Turniej 2019
« z 5 »