W ramach zajęć praktycznych, nauczyciele-technolodzy: Bogusława Smok i Błażej Słoń w dniu 12 kwietnia 2018 roku, zorganizowali kolejne warsztaty w klasie 2TGK z przygotowania ryb i owoców morza, które zostały poprowadzone przez Pana Michała Henzla – członka Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej oraz Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
W trakcie 4-godzinnych warsztatów uczniowie wysłuchali krótkiego wykładu na temat podziału ryb, a także zasad oceny ich świeżości. w dalszej kolejności młodzi adepci sztuki kulinarnej sporządzili 6 smakowitych potraw takich jak:
1) kompozycja morskich ryb w odsłonie warkocza z łososia oraz dorsza czarnego w sosie porowym podanym na pierzynce z liści czarnego szczawiu
2) makaron tagiatelle duszony ze świeżymi pomidorami, mulami oraz zieloną pietruszką
3) krewetki królewskie zasmażane z czosnkiem i pietruszką
4) makaronowe muszle faszerowane pastą z tuńczyka i świeżych pomidorów
5) pędy zielonych szparagów zawijane w płaty wędzonego łososia w duecie z ziemniakami gotowanymi oprószonymi kompozycją suszonych ziół
6) grillowany filet z ojcowskiego pstrąga na pierzynce szpinakowo-batatowej.