Uczennice klasy 3EW: Marcela Siara, Patrycja Strugalska oraz Sabina Szczygieł, zostały zakwalifikowane do etapu Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który odbył się we Wrocławiu w dniach 16–18 kwietnia 2018r.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji był „Powiew wiosny”. Finał poprzedzony był eliminacjami na etapie szkolnym i wojewódzkim. W etapie wojewódzkim wzięło udział 71 cukierników. Spośród nich 21 zakwalifikowano do finału.
Zadania turniejowe to część teoretyczna oraz część praktyczna. W części praktycznej należało wykonać: tort o dowolnej wadze nie większej niż 3 kg, 6 ciastek bankietowych o wadze 100g/sztuka, 5 figurek z marcepana lub masy plastycznej, eksponat z karmelu lub czekolady.
Nasze uczennice odniosły sukces zdobywając:
miejsce IV Patrycja Strugalska
miejsce VII Marcela Siara
miejsce XII Sabina Szczygieł
Laureaci Turnieju są zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Zdobywcy sześciu pierwszych miejsc, mogą być zwolnieni ze zdawania jednego z etapów egzaminu czeladniczego. Ponadto finaliści i laureaci Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, otrzymali uprawnienie do przyjęcia na studia z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego na kierunek bioinżynieria produkcji żywności, realizowany na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie.
Uczennicom życzymy dalszych sukcesów zawodowych