16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba i równocześnie Światowy Dzień Żywności. Data ta nie jest przypadkowa – przypada na rocznicę założenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Światowy Dzień Chleba został ustanowiony w 2006 roku.
Chleb jest jednym z najstarszych i najważniejszych produktów spożywczych w historii ludzkości. Do dziś w różnorodnej postaci jest podstawą w diecie na całym świecie.
Światowy Dzień Żywności został ustanowiony w 1979 roku. Ma na celu zwrócenie uwagi na problem głodu na świecie oraz promowanie zrównoważonego rozwoju rolnictwa i walkę z marnowaniem żywności.
Mimo postępu technologicznego, wciąż wielu ludzi na całym świecie nie ma dostępu do odpowiedniej ilości pożywienia, a równocześnie marnowane są niewiarygodne ilości żywności.
Na zdjęciach znajdują się wyroby piekarzy z klas 3BP i 3DP wykonane w ramach zajęć praktycznych w szkolnej pracowni piekarskiej – plecionki, paluchy, bułki. Na ostatnim zdjęciu przedstawione są bezy wykonane w pracowni cukierniczej z białek pozostałych po innych wypiekach, w myśl przestrzeganej w szkole zasady niemarnowania żywności.