Dnia 10 kwietnia 2025 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbył się konkurs „Wielkanoc po krakowsku”, który cieszy się dużą popularnością wśród młodzieży. Była to już XI edycja konkursu, który od lat stanowi ważne wydarzenie w życiu całej społeczności szkolnej.

„Wielkanoc po krakowsku” jest wspaniałą okazją dla młodzieży, by połączyć swoje pasje z szacunkiem do tradycji. Młodzi kucharze, cukiernicy oraz piekarze tworzyli popisowe dzieła sztuki cukierniczej i kulinarnej nawiązujące do zwyczajów wielkanocnych. Uczestnicy mogli zaprezentować swoje zdolności kulinarne w trzech różnych kategoriach: wyroby piekarskie, wyroby cukiernicze oraz wyroby gastronomiczne. Uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie cukiernik i piekarz mogli również wyroby przygotować w zakładzie pracy, w którym odbywają praktyczna naukę zawodu i zaprezentować je podczas konkursu.

Młodzież, biorąca udział w konkursie ma szansę nie tylko wyrazić swoją kreatywność w kuchni, ale także pokazać przywiązanie do lokalnych zwyczajów i chrześcijańskiej symboliki, które od wieków towarzyszą obchodom Świąt Wielkanocnych.

Zmagania uczestników konkursu oceniało jury ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników w składzie:

  • Jakub „Komar” Antoniszak
  • Łukasz Grabowski
  • Krzysztof Gwóźdź

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli:

  • Marszałek Województwa Małopolskiego Łukasz Smółka
  • Małopolski Kurator Oświaty dr Gabriela Olszowska
  • Prezydent Miasta Krakowa dr Aleksander Miszalski
  • Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK
  • Krakowska Kongregacja Kupiecka
  • Auchan
  • Przetwórstwo Mięsne Płatek
  • Piekarnia i Cukiernia Buczek

Patronat merytoryczny:

  • Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

Patronat medialny:

  • TVP 3 Kraków
  • Miejska Platforma Internetowa Magiczny Kraków
  • Prowincja św. Antoniego z Padwy i bł. Jakuba Strzemię Zakonu Braci Mniejszych Konwentualnych w Krakowie

Laureatom konkursu nagrody ufundowali:

  • Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
  • Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Krakowska Kongregacja Kupiecka
  • Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
  • Sieć hipermarketów Auchan
  • Cech Rzemiosł Spożywczych
  • Fundacja Brat Słońce
  • Rada Rodziców przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

 Wyniki  konkursu

Kategoria: Cukiernik

  • I – Kostenko Daryna – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
  • II – Marchuk Yuliia – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
  • III – Pietrzyk Julia – Branżowa Szkoła I stopnia nr 30 w Krakowie

Kategoria: Kucharz

  • I – Niewiara Wiktoria – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
  • II – Kozyra Joanna – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
  • III – Kurczab Oliwia – Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie

Kategoria: Cukiernik – wyrób wykonany u pracodawcy

  • I – Żytniak Julia – Piekarnia i Cukiernia Buczek
  • II – Swornik Katarzyna – Kawiarnia Noworolski
  • III – Popik Anastasiia – Piekarnia Chmura

Kategoria: Piekarz – wyrób wykonany u pracodawcy

  • I – Knap Mateusz – Piekarnia Czajczyk
  • II – Kurbiel Krzysztof – Auchan
  • III – Kozieł Damian – Auchan