Kucharz

Do najważniejszych zadań i obowiązków wykonywanych w zawodzie należą:

  • przygotowywanie potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów.
  • wykazywanie się wiedzą odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwym stosowaniem produktów spożywczych, odpowiednim łączeniem składników, jak również stosownym serwowaniem potraw, deserów, napojów i dodatków.
  • podanie potraw w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie.
  • dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów,
  • sprawowanie nadzoru nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP.
  • układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.

Możliwość zatrudnienia:

  • restauracje, kawiarnie,
  • hotele,
  • publiczne miejsca żywienia, stołówki,
  • ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków,
  • punkty małej gastronomii, bary szybkiej obsługi,
  • działalność cateringowa i obsługa prywatnych imprez,
  • działalność na własny rachunek.

Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla kucharzy, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:

Barometr zawodów – Kucharz