Kucharz
Do najważniejszych zadań i obowiązków wykonywanych w zawodzie należą:
- przygotowywanie potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów.
- wykazywanie się wiedzą odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwym stosowaniem produktów spożywczych, odpowiednim łączeniem składników, jak również stosownym serwowaniem potraw, deserów, napojów i dodatków.
- podanie potraw w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie.
- dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów,
- sprawowanie nadzoru nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP.
- układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
Możliwość zatrudnienia:
- restauracje, kawiarnie,
- hotele,
- publiczne miejsca żywienia, stołówki,
- ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków,
- punkty małej gastronomii, bary szybkiej obsługi,
- działalność cateringowa i obsługa prywatnych imprez,
- działalność na własny rachunek.
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla kucharzy, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników: