Technik usług kelnerskich
Do najważniejszych zadań i obowiązków wykonywanych w zawodzie należą:
- kompleksowa obsługą konsumenta,
- prowadzenie dokumentacji sprzedaży i rozliczenia kelnerskie,
- serwowanie potraw i napojów,
- przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej,
- nakrywanie stołu z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe),
- udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, przyjmowanie i rejestrowanie zamówienia.
Możliwość zatrudnienia:
- hotele i pensjonaty turystyczne,
- restauracje,
- kawiarnie,
- ośrodki wypoczynkowe,
- zakłady uzdrowiskowe,
- agroturystyka
Kierunek ten jest też bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla kelnerów, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników: