Jesień to pora roku, która kojarzy się między innymi z … cynamonem. W tym tygodniu w naszej pracowni cukierniczej zawitał jesienny klimat – cynamonki w wykonaniu uczniów klas 3EP i 3TPA.
Czytaj dalejCiasto drożdżowe to jeden z tych tradycyjnych przysmaków, które wielu z nas kojarzy z domem i dzieciństwem. Każdy kęs pachnącej drożdżówki przypomina smak domowych wypieków mamy lub babci, które piekły je z marmoladą, serem czy owocami. Nauka przygotowania tego rodzaju ciasta jest nieodzowna w programie szkoły gastronomicznej. Jednak nie jest to łatwe zadanie. Jest to…
Czytaj dalejW dniu 15.10.2024 roku, klasa 3TPB jako najprężniej działający samorządowcy szkoły, rozpoczęli swój udział w projekcie realizowanym w Krakowie od 2001 roku, pt. „Uczeń-obywatel”. W ramach projektu uczniowie wzięli udział w zajęciach warsztatowych, w trakcie których pod okiem Pana Mariusza Cupiała, kierownika Ośrodka Edukacji Obywatelskiej, zapoznali się z ideą i funkcjonowaniem samorządu lokalnego. W ramach…
Czytaj dalej16 października obchodzimy ustanowiony przez Sejm RP w 2005 r. Dzień Papieża Jana Pawła II. W kościele rzymskokatolickim w Polsce dzień ten obchodzony jest jako Dzień Papieski, upamiętniający rocznicę wyboru Karola Wojtyły na papieża w dniu 16 października 1978 r. Uczniowie przygotowali z tej okazji gazetkę poświęconą Janowi Pawłowi II (od dzieciństwa i młodości, poprzez…
Czytaj dalej11 października 2024 r. w naszej szkole odbyła się uroczystość ślubowania uczniów klas pierwszych. W uroczystościach oprócz dyrekcji, uczniów i wychowawców klas pierwszych udział wzięli zaproszeni goście: franciszkanin o. Arkadiusz Bąk, Przewodnicząca Rady Rodziców przy ZSPS Pani Anna Bielak, a także przedstawiciele rodziców. Uroczystość rozpoczęła się od wspólnie odśpiewanego Hymnu Narodowego Polski. Następnie przedstawiciele klas…
Czytaj dalej16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba i równocześnie Światowy Dzień Żywności. Data ta nie jest przypadkowa – przypada na rocznicę założenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Światowy Dzień Chleba został ustanowiony w 2006 roku. Chleb jest jednym z najstarszych i najważniejszych produktów spożywczych w historii ludzkości. Do dziś w różnorodnej postaci…
Czytaj dalejZ radością informujemy, że Franciszek Baran – uczeń klasy 3TPB, został wybrany w naborze do Młodzieżowej Rady Muzeum Domu Rodzinnego Ojca Świętego Jana Pawła II w Wadowicach. Znalazł się wśród piętnastu uczniów (szkół podstawowych i ponadpodstawowych) z Małopolski, którzy będą mieli wpływ na współtworzenie wydarzeń i projektów muzealnych skierowanych do dzieci i młodzieży. Gratulujemy!
Czytaj dalejZ radością informujemy, że Franciszek Baran – uczeń klasy 3TPB, został wybrany w rekrutacji do Rady Młodzieżowej przy Parlamentarnym Zespole ds. Młodzieży. Jest to niezależna organizacja skupiająca młodych ludzi z całego kraju, działająca w polskim Sejmie i Senacie. Zajmuje się problemami młodzieży – ma prawo zgłaszania projektów ustaw, organizuje kampanie społeczne, akcje, szkolenia itp. Gratulujemy!
Czytaj dalejJak co roku, klasa maturalna Technikum Przemysłu Spożywczego w Krakowie wzięła udział w kolejnej edycji Krakowskiego Salonu Maturzystów, który odbył się 23 września na Uniwersytecie Jagiellońskim. Była to unikatowa okazja, aby spotkać się z ekspertami, zdobyć aktualne informacje o egzaminie maturalnym oraz zaplanować i wybrać optymalną ścieżkę kariery.
Czytaj dalejW dniach 1-7 października w naszej szkole odbyły się wybory do Prezydium oraz na Opiekunów Samorządu Uczniowskiego. Uczniowie ZSPS wybrali następująco: Przewodniczący: Franciszek Baran Zastępca: Zuzanna Wójcik Rzecznik Praw Ucznia: Nicole Kaczka. W wyniku głosowania Opiekunem SU została p. Justyna Jurek, którą wspierać będą p. Joanna Jasiak oraz p. Konrad Tarnawski. Gratulujemy tegorocznym zwycięzcom i…
Czytaj dalej