W dniu świętego Mikołaja w szkolnej pracowni cukierniczej uczniowie klasy 2 TGKA pod okiem nauczyciela mgr inż Agnieszki Rysak uczyli się wykonywać trójwymiarowe wypieki z ciasta piernikowego. Budowaniu, lukrowaniu i dekorowaniu nie było końca! Uczniowie wytrwale pracowali, by piękne dekoracje przekazać wraz z życzeniami świątecznymi przyjaciołom naszej szkoły.
Czytaj dalejDnia 27 listopada w szkolnej pracowni cukierniczej odbyły się warsztaty zorganizowane przez mgr inż. Agnieszkę Rysak. Uczniowie pod okiem absolwenta naszej szkoły, mistrza cukiernictwa Krzysztofa Wilka wykonali piękne ozdoby z karmelu.
Czytaj dalej12 listopada dostarczyliśmy do Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt przy ulicy Rybnej 3 zebraną karmę dla psów i kotów . Zebraliśmy łącznie 75 kg karmy oraz koce, legowiska i inne akcesoria dla zwierzaków . Zwierzęta, które przebywają w schronisku czekają na przytulny kąt i czuły gest ze strony człowieka. Wiele z nich zaznało w swoim życiu…
Czytaj dalejZespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, ul. Macieja Miechowity 6 zaprasza uczniów do udziału w XXV Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik (etap wojewódzki) oraz III Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz etap wojewódzki / okręgowy Tematem przewodnim XXV Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie…
Czytaj dalej„Ojczyzna to ziemia i groby. Narody, tracąc pamięć, tracą życie.” Naszą tożsamość możemy porównać do drzewa, którego korzenie sięgają głęboko. My, żyjący w XXI wieku, czerpiemy wiele z przeszłości, tej zamierzchłej i tej nieodległej. Odwołujemy się do dorobku pokoleń, do historii i tradycji. Wielu naszych bliskich nie ma już wśród nas, ale trwa pamięć o nich.…
Czytaj dalejkonkursy zawodowe na rok szkolny 2019/2020 XXIV Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności XXII OGÓLNOPOLSKA OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI XXV EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE CUKIERNIK I PIEKARZ III OGÓLNOPOLSKI TURNIEJ NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE KUCHARZ MAŁOPOLSKI KONKURS SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH SZKOLNY KONKURS „WIELKANOC PO KRAKOWSKU” MIĘDZYNARODOWY KONKURS KULINARNY „SMAK GOŚCINNOŚCI” KONKURS…
Czytaj dalejW dniu 23 października 2019 r. przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego wraz z opiekunem panią Joanną Sierak wzięli udział w spotkaniu pod nazwą Dzień Samorządu Uczniowskiego. W trakcie spotkania zaprezentowany został projekt Gildii Samorządów Uczniowskich oraz Program Wsparcia Inicjatyw Samorządowych. W ramach spotkania w formule OPEN SPACE samorządowcy uczestniczyli w różnych panelach dyskusyjnych, między innymi dotyczących większego…
Czytaj dalej11 października br. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbyło się Ślubowanie uczniów klas pierwszych, którzy podjęli naukę w roku szkolnym 2019/2020. Uroczystość tę rozpoczęła Msza Święta w Kościele Najświętszego Imienia Maryi. Następnie nasi najmłodsi uczniowie złożyli ślubowanie, wstępując tym samym w szeregi szkolnej społeczności. Do nich zwrócił się w swym wystąpieniu Dyrektor ZSPS,…
Czytaj dalejOdsyłamy do linku: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=539777946774674&id=282037259215412
Czytaj dalejW dniach 1 – 3 października 2019 r. odbyły się w naszej szkole wybory do Samorządu Uczniowskiego. Podajemy oficjalne wyniki: przewodniczący – Bartosz Kaliciak z klasy 2TGKA z-ca przewodniczącego – Miłosz Ćwiklak z klasy 3TGA W tym roku szkolnym opiekunem Samorządu Uczniowskiego będą pani Joanna Sierak oraz pani Anna Budacz. Zwycięzcom gratulujemy!
Czytaj dalej