Dni zawodowca i sportowca

W dniach 30 i 31.03.2017 nauczyciele przedmiotów zawodowych, w ramach Dnia Zawodowca i Sportowca, zorganizowali konkurs na najsmaczniejsze Fit Ciasteczka oraz Fit Smoothie. Uczestnicy konkursu w oparciu o swoje autorskie tajemne receptury przygotowali wyroby, które zostały ocenione przez przeszkolony profesjonalny panel sensoryczny. Wśród słodkich wyrobów królowały wielobarwne ciasteczka zbożowe oraz zdrowe ciasta owocowo-warzywne, zaś głównym…

Czytaj dalej

Pielgrzymka Maturzystów do Częstochowy

W dniu 24 marca 2017 r. odbyła się Pielgrzymka Maturzystów naszej szkoły do Częstochowy na Jasną Górę. Mszę Świętą w intencji maturzystów odprawił przed obrazem Królowej Polski franciszkanin o. Rafał Antoszczuk OFMConv. Zwiedziliśmy również Muzeum 600-lecia oraz Bastion św. Rocha – Skarbiec Pamięci Narodu. Maturzystom życzymy wielu łask Bożych i Światła Ducha Świętego oraz powodzenia…

Czytaj dalej

Warsztaty cukiernicze

W dniu 16 marca 2017 roku grupa przyszłych techników technologii żywności z  klasy 3TGA brała udział w warsztatach cukierniczych na temat dekoracji w stylu angielskim przeprowadzonych przez absolwenta naszej szkoły Zbigniewa Handziaka. Uczniowie wyszli z warsztatów zadowoleni, bogatsi o nowe umiejętności cukiernicze.

Czytaj dalej

Etap diecezjalny XI Ogólnopolskiej Franciszkańskiej Olimpiady Wiedzy o św. Maksymilianie

W dniu 2 marca 2017 r. trzy uczennice Klaudia Cieślik (2TKA), Klaudia Piątek (2TKA) oraz Marta Zając (4TG) wzięły udział w etapie diecezjalnym XI Ogólnopolskiej Franciszkańskiej Olimpiady Wiedzy o św. Maksymilianie, który odbył się w Klasztorze Franciszkanów przy ul. Franciszkańskiej 4. To tam przebywał również św. Maksymilian Maria Kolbe. Dziewczynom serdecznie dziękujemy za reprezentowanie naszej…

Czytaj dalej

Narodowe Święto Żołnierzy Wyklętych

Dnia 1 marca 2017 odbył się w naszej szkole uroczysty apel przygotowany z okazji kolejnej rocznicy Narodowego Święta Żołnierzy Wyklętych. W uroczystości uczestniczyła cała społeczność szkolna. Młodzież prowadząca apel odczytała krótką informację na temat święta oraz przedstawiła biogram pani Barbary Wiktor; całość przeplatały tematyczne prezentacje. Po apelu uczniowie składali symboliczne róże pod tablicą pamięci pani…

Czytaj dalej

Warsztaty biblijne

W dniu 28 lutego br. ponad 60 uczniów z archidiecezji krakowskiej w tym uczennice naszej szkoły Weronika Mosiek, Dominika Szumny, Julia Wiechniak, Klaudia Piątek i Klaudia Cieślik wzięło udział w warsztatach biblijnych przygotowujących do Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Biblijnej, który odbędzie się w naszej szkole 14 marca 2017 r. Warsztaty obyły się w siedzibie oddziału krakowskiego…

Czytaj dalej

Oddaj krew – podziel się życiem!

Oddaj krew – podziel się życiem! Aż 9 litrów krwi oddali uczniowie ZSPS w czasie akcji HDK zorganizowanej na terenie szkoły w dniu 11.01.2017 r. Chętnych do udziału w akcji było znacznie więcej, jednak z powodów zdrowotnych (opryszczka, katar, przeziębienie, przekucie uszu w ostatnim czasie itp.) nie mogli uczestniczyć. Honorowym dawcą krwi może zostać  każdy,…

Czytaj dalej

Przedszkolaki wypiekają pierniczki

W okresie przedświątecznym gościliśmy dzieci z przedszkola nr 42 Sióstr Urszulanek na tradycyjnym wypiekaniu i dekorowaniu pierników. Dzieci pod kierunkiem Pań Katarzyny Jagi-Stępień, Agnieszki Rysak i Agnieszki Siembidy świetnie radziły sobie z wycinaniem, a następnie z lukrowaniem pachnących pierników. Po skończonej pracy kosztowały swoich wyrobów.

Czytaj dalej

Wigilia szkolna

Świąteczny nastrój zawitał w czwartkowy (22.12) poranek do naszej szkoły. W ostatnim dniu przed przerwą świąteczną społeczność ZSPS spotkała się, by uczcić pamiątkę Bożego Narodzenia. Jest to szczególny dzień, gdyż gromadzi razem wszystkich nauczycieli, pracowników szkoły i uczniów. Z samego rana przed uroczystością opłatkową odbyły się wigilie klasowe z wychowawcami w salach. Roziskrzona choinka, niepowtarzalny,…

Czytaj dalej

Warsztaty dla szóstoklasistów

W grudniu odbyły się warsztaty dla uczniów z Zespołu Szkół Ogólnokształcących Integracyjnych nr 3 w Krakowie. Pod okiem pań Katarzyny Jagi-Stępień, Agnieszki Rysak i Agnieszki Siembidy szóstoklasiści nabywali  umiejętności cukiernicze i kelnerskie. Wypiekali pierniczki, a następnie je dekorowali. Zapoznali  się z ofertą edukacyjną naszej szkoły. Uczniowie poznali zasady savoir vivre, dotyczące kilku głównych dziedzin życia:…

Czytaj dalej