Dnia 3 marca 2018 r. uczniowie Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego wzięli udział w XIX edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych w ZSG nr 1 w Krakowie. Temat tegorocznego konkursu „Na królewskim stole”. Naszą szkołę reprezentowali: – w kategorii Barman – Julia Wiechniak – w kategorii Kelner – Anna Gąska i Nikola Rataj – w kategorii Kucharz – Krystian Kluczkiewicz Wszyscy…
Czytaj dalejW dniu 1 marca 2018 roku odbył się w naszej szkole uroczysty apel z okazji Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych. W rocznicy udział wzięli uczniowie wszystkich klas. Przygotowano krótką prezentację multimedialną, zaprezentowano okolicznościowe wiersze i pieśni. Po apelu klasy złożyły symboliczne róże pod tablicą pamięci pani Barbary Wiktor ps. „Żar”, będącej jedną z „wyklętych”. Pani…
Czytaj dalej7 lutego 2018 roku naszą Szkołę postanowili ponownie odwiedzić uczniowie Szkoły Podstawowej nr 158 przy Zespole Szkół Ogólnokształcących Integracyjnych nr 3 w Krakowie, ul. Strąkowa 3a. Tym razem wyzwanie produkcji ciasta drożdżowego metodą 2-fazową podjęli uczniowie klasy IV, którzy od swoich starszych kolegów i koleżanek z tej samej szkoły, dowiedzieli się o zapoczątkowanej konkurencji. Wynik zmagań…
Czytaj dalejW dniu 1 lutego 2018 roku naszą Szkołę odwiedzili uczniowie 3-ciej klasy Gimnazjum nr 25 przy Zespole Szkół Ogólnokształcących Integracyjnych nr 3 w Krakowie, ul. Strąkowa 3a. Uczniowie postanowili zmierzyć się z wypiekiem pizzy na bazie ciasta drożdżowego, wytworzonego metodą 2-fazową, w przeciwieństwie do swoich młodszych kolegów i koleżanek z tej samej szkoły, którzy zastosowali…
Czytaj dalejW dniach 10 – 16 grudnia 2017 r. nauczycielki z naszej szkoły; pani Dorota Cholewa, Monika Konofalska – Wątek, Weronika Żurek i Małgorzata Ruszkowska wzięły udział w projekcie „Ponadnarodowa mobilność kadry edukacji szkolnej” realizowanym ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna. Wyjazd do partnerskiej szkoły Campus La Salle Saint-Christophe College et Lycee Prives…
Czytaj dalej23 stycznia 2018 roku naszą Szkołę odwiedzili uczniowie Zespołu Szkół nr 6 w Rybniku (ul. Małachowskiego 145). Jako uczestnicy projektu z programu Erasmus+ pt. ”I Am Prosperous”, uczniowie Ci zgłosili się do nas z prośbą o możliwość poznania tajników kuchni portugalskiej – kraju realizacji ich międzynarodowego projektu. Tym samym uczniowie szkolący się w kwalifikacji technik…
Czytaj dalej22 stycznia uczniowie klasy 3KI pod opieką pani Krystyny Piskorz wzięli udział w obchodach 155 rocznicy wybuchu Powstania Styczniowego. Uroczystość odbyła się na Cmentarzu Rakowickim przy Grobie Powstańców. Podczas obchodów młodzież oddała hołd poległym – walczącym o niepodległość naszej Ojczyzny.
Czytaj dalejW dniu 16 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Miechowity 6 w Krakowie odbył się etap wojewódzki XXIII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik oraz i Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Tematem przewodnim turnieju w zawodzie piekarz i cukiernik był „Powiew wiosny”, natomiast w zawodzie kucharz…
Czytaj dalejW dniu 12 stycznia br. w Zespole Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie, przy ul. Zamoyskiego 6 odbył się etap okręgowy XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W zmaganiach wzięło udział 99 uczniów z 53 szkół okręgu małopolskiego. Tematem wiodącym tegorocznej edycji były: „Owoce i warzywa – przetwórstwo i rola w żywieniu człowieka”. Młodzież rozwiązywała test, na który…
Czytaj dalej