Początkiem większości potraw i wyrobów sporządzanych przez młodzież, którą kształcimy w naszej szkole w szerokiej gamie zawodów gastronomicznych są zboża, ziarna, które kiełkują, gdy trafią na żyzną glebę. To z nich powstaje mąka, której wachlarz wykorzystania jest niezmierzony. Baza dydaktyczna oraz kadra pedagogiczna naszej szkoły jest podstawą dalszego rozwoju młodego organizmu człowieka. Kształcąc naszą młodzież w duchu poszanowania do żywności, uczymy ich kreatywnego wykorzystywania swoich umiejętności, a także pozyskiwania poszukiwanych na rynku pracy kwalifikacji zawodowych. Uczymy ich sporządzania potraw i napojów wg tradycyjnych receptur, tak by pielęgnowali polską tradycję kulinarną. Stąd cukiernicy i piekarze wypiekają oparte na zdrowych surowcach wyroby cukiernicze i piekarskie, przetwórcy mięsa wytwarzają wyroby wędliniarskie, kucharze sporządzają pełnowartościowe zestawy obiadowe, zaś kelnerzy szlifują swoje umiejętności precyzyjnej sztuki kelnerskiej. Technicy technologii żywności gromadzą wiedzę z zakresu każdej branży przemysłu spożywczego, technicy żywienia i usług gastronomicznych wraz z technikami usług kelnerskich nabywają umiejętności managerskich planowania organizacji podstawowych i uzupełniających usług gastronomicznych.
Dyrekcja, Grono Pedagogiczne oraz Uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie przy ulicy Miechowity 6, z radością zapraszają uczniów klas programowo najwyższych szkół podstawowych do udziału w tegorocznych:
– XXII „Styczniowych Targach Szkół Zawodowych w Meliorku”
– X edycji Krakowskiego Tygodnia Zawodowców,
– Otwartych Sobót we wszystkich samorządowych szkołach prowadzących kształcenie zawodowe,
– Festiwalu Zawodów 2024,
– udziału w projektach Wędrówka po świecie zawodów i Rajd po fach,
– Piątkach w ZSPS – warsztatach dla klas ósmych szkół podstawowych połączone z prezentacją oferty edukacyjnej.
Wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom, nasza szkoła dołoży wszelkich starań aby spotkać się ze wszystkimi kandydatami aby w pełni zaprezentować swoją ofertę edukacyjną oraz przedstawić szczegółowe informacje na temat zasad Rekrutacji i funkcjonowania szkoły. Zapraszamy Państwa do śledzenia naszej strony szkoły, na której będziemy umieszczać szczegółowe bieżące informacje o zasadach organizacji ww. wydarzeń.
Oferta edukacyjna:
Technikum Przemysłu Spożywczego nr 22 im. św. Maksymiliana Marii Kolbe
-
Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą (zobacz)
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla specjalistów technologii żywności i żywienia, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:
Barometr zawodów – Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych (Zobacz)
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla specjalistów technologii żywności i żywienia, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:
Barometr zawodów – Technik żywienia i usług gastronomicznych
-
Technik usług kelnerskich (zobacz)
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla kelnerów, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:
Barometr zawodów – Technik usług kelnerskich
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 23 im. św. Maksymiliana Marii Kolbe
-
Cukiernik (zobacz)
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla cukierników, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:
-
Kucharz (Zobacz)
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla kucharzy, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:
-
Piekarz (zobacz)
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla piekarzy, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:
-
Przetwórca mięsa (Zobacz)
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla przetwórców mięsa, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:
Barometr zawodów – Przetwórca mięsa
-
Kelner (zobacz)
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla kelnerów, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników: