Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą
Do najważniejszych zadań i obowiązków wykonywanych w zawodzie należą:
- wytwarzanie wyrobów cukierniczych,
- planowanie i nadzorowanie procesów produkcji żywności,
- kontrolowanie jakości żywności na każdym etapie jej produkcji.
Możliwość zatrudnienia:
- zakłady cukiernicze i działy deserowni w restauracjach, hotelach, kawiarniach
- przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego
- laboratoria zakładowe,
- instytucje prowadzące badanie i ocenę żywności,
- przechowywanie i dystrybucja żywności,
- prowadzenie działalności gospodarczej.
A także możliwość podjęcia nauki na studiach wyższych na kierunkach technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, ocena i analiza żywności lub kierunkach pokrewnych.
Stanowiska pracy w zakładzie:
- technolog – opracowuje nowe receptury, a następnie wprowadza je do produkcji. Ponadto udoskonala i zmienia już istniejące wyroby;
- kierownik średniego(zmiany, wydziału, linii) i niższego (mistrz, brygadzista) szczebla monitoruje wykonywanie zadań przez podległych mu pracowników, organizuje ich pracę, szkoli, przygotowuje rozliczenia zużycia surowców, opakowań, energii, maszyn, a także organizuje i nadzoruje prace remontowe i modernizacyjne;
- laborant – bada organoleptycznie (czyli węchem, wzrokiem, smakiem) oraz dokonuje pomiarów za pomocą specjalistycznej aparatury, oceniając jakość surowców, półproduktów, dodatków i odpadów.
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla specjalistów technologii żywności i żywienia, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:
Barometr zawodów – Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą