Technik żywienia i usług gastronomicznych
Do najważniejszych zadań i obowiązków wykonywanych w zawodzie należą:
- obsługa konsumentów,
- organizacja i technologia produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, bary,
- urządzanie zakładów gastronomicznych,
- umiejętne sporządzanie potraw zgodnych z zasadami racjonalnego żywienia,
- estetyczne podawanie dań,
- ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywanie
- sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
- planowanie i ocena żywienia
- organizowanie produkcji gastronomicznej;
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
Możliwość zatrudnienia:
- restauracje,
- kawiarnie hotelowe,
- zakłady gastronomiczne,
- bary szybkiej obsługi, punkty slow food,
- pensjonaty, domy wczasowe, gospodarstwa agroturystyczne,
- restauracje na statkach i promach,
- szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych,
- własna działalność gospodarcza,
- prowadzenie kursów gastronomicznych czy blogów kulinarnych.
Kierunek ten jest też bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla specjalistów technologii żywności i żywienia, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:
Barometr zawodów – Technik żywienia i usług gastronomicznych