Przetwórca mięsa
Absolwent tego kierunku posiada wiedzę z technologii produkcji kiełbas, wędlin i produktów blokowych z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Do najważniejszych zadań i obowiązków wykonywanych w zawodzie należą:
- dostarczanie na rynek mięsa i przetworów mięsnych dobrej jakości o wysokich walorach zdrowotnych zaspokajających wymagania każdego konsumenta,
- dbałość o surowce najwyższej jakości, odpowiednie ich przechowywanie i przygotowanie do przetwarzania.
- obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów wędliniarskich.
Możliwość zatrudnienia:
- masarnie prywatne i państwowe,
- zakłady przetwórstwa mięsnego,
- sieci sklepów,
- zakłady ubojowe, rzeźnie, itp.
Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla przetwórców mięsa, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników: