WIELKANOC PO KRAKOWSKU 2022
w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
Jaja dekorowane majonezem, pasztety, torty z pisankami i baziami , słodki koszyczek wypełniony marcepanowymi figurkami kurczaków – to tylko kilka oryginalnych potraw przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego na tegoroczną wystawę „Wielkanoc po krakowsku”. Wśród zielonych wysepek rzeżuchy i bukszpanu mogliśmy oglądać symbole Świąt Wielkanocnych : baranki, jajka, chrzan, baby i wspaniałe wędliny – symbol płodności i dostatku. Wielkanoc, tak jak Boże Narodzenie, ma swoje specjały kulinarne. Są to z pewnością mazurki, żurek, biała kiełbasa, ćwikła z chrzanem, pasztety i szynki. Nie zabrakło ich na tegorocznej wystawie. Uczniowie stanęli na wysokości zadania i zaprezentowali pełnię swoich umiejętności i pomysłów. Potrawy, wypieki, desery były otoczone pięknymi wiosennymi aranżacjami i oryginalnymi dekoracjami. Nie zabrakło elementów krakowskich – np. pawich piór. Wszystko było smakowite, kolorowe, pachnące i zachwyciło zaproszonych gości przybyłych na święto szkoły. Serdeczne podziękowania należą się opiekunom praktyk, mistrzom, którzy szkolą uczniów, pozwalają im „rozwinąć skrzydła” i zaprezentować się od najlepszej strony. Kto nie podziwiał wystawy, ten ma szansę doświadczyć jej wirtualnie. Zapraszamy do obejrzenia galerii fotografii . Niech będą inspiracją do przygotowania wielkanocnego menu. (MB)
Patronat merytoryczny nad wydarzeniem objęło Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Prace konkursowe oceniało jury w składzie:
– Pan Łukasz Grabowski
– Pan Arkadiusz Ujma
Zgodnie z wielkanocną tradycją uroczystości towarzyszyło poświęcenie przygotowanych przez uczniów potraw i wyrobów.
W tym ważnym dniu posługę świadczyli przedstawiciele władz kościelnych:
– Proboszcz Parafii Najświętszego Imienia Maryi w Krakowie Ojciec Wojciech Kałafut
– Ojciec Jan Maria Szewek – Rzecznik prasowy Prowincji św. Antoniego i bł. Jakuba Strzemię Zakonu Braci Mniejszych Konwentualnych (Franciszkanów)
Podczas konkursu swoją obecnością zaszczycili nas:
– Pani Małgorzata Kolbusz Wizytator Kuratorium Oświaty w Krakowie
– Pani Monika Bartosz reprezentująca Krakowską Kongregację Kupiecką
– Pani Anna Bielak – Dyrektor zarządzająca Fundacji Brat Słońce
– Pani Jolanta Semik – Przewodnicząca Rady Rodziców
– delegacja reprezentująca Auchan Bronowice – Pani Dyrektor Edyta Lechowska, Pani Mariola Szczepańska oraz Pani Justyna Skalna.
Dziękujemy za wsparcie sponsorom:
– Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
– Auchan
– Stalgast – producent sprzętu gastronomicznego
– Grupa Hotelowa Orbis (Novotel, Mercure, ibis)
– Przetwórstwo Mięsne Płatek
– Krakowska Kongregacja Kupiecka
– Polskie Zakłady Zbożowe
– Tago
A oto nagrodzeni w tegorocznej edycji konkursu „Wielkanoc po krakowsku”
Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach :
POTRAWY GASTRONOMICZNE:
I miejsce: Paweł Sternat z klasy 3 DG
II miejsce: Magda Kubacka z klasy 3TP
III miejsce: Zuzanna Gąsiorowska z klasy 3TGB
WYROBY CUKIERNICZE:
I miejsce: Daryna Kostenko z klasy 1TP
II miejsce: Magdalena Małek z klasy 3TP
III miejsce: Magdalena Haduch z klasy 2AP
WIELKANOCNE NAKRYCIE STOŁU:
I miejsce: Jagoda Bugaj z klasy 3TGA
II miejsce: Kornelia Sawicka z klasy 3TGA
III miejsce: Katarzyna Liszka z klasy 3EG
WYROBY CUKIERNICZE WYKONANE U PRACODAWCY:
I miejsce: Izabela Kowal z klasy 3EG
II miejsce: Róża Korzeniak z klasy 2BP
III miejsce: Kamila Drożdż z klasy 1BP
WYROBY PIEKARSKIE WYKONANE U PRACODAWCY:
I miejsce: Damian Głogowski z klasy 1CP
Wszystkim uczestnikom gratulujemy