Kelner

Do najważniejszych zadań i obowiązków wykonywanych w zawodzie należą:

  • kompleksowa obsługą konsumenta,
  • prowadzenie dokumentacji sprzedaży i rozliczenia kelnerskie,
  • serwowanie potraw i napojów,
  • przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej,
  • nakrywanie stołu z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe),
  • udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, przyjmowanie  i rejestrowanie zamówienia.

Możliwość zatrudnienia:

  • hotele i pensjonaty turystyczne,
  • restauracje,
  • kawiarnie,
  • ośrodki wypoczynkowe,
  • zakłady uzdrowiskowe,
  • agroturystyka.

Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla kelnerów, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:

Barometr zawodów – Kelner