Początkiem większości potraw i wyrobów sporządzanych przez młodzież, którą kształcimy w naszej szkole w szerokiej gamie zawodów gastronomicznych są zboża, ziarna, które kiełkują, gdy trafią na żyzną glebę. To z nich powstaje mąka, której wachlarz wykorzystania jest niezmierzony. Baza dydaktyczna oraz kadra pedagogiczna naszej szkoły jest podstawą dalszego rozwoju młodego organizmu człowieka. Kształcąc naszą młodzież w duchu poszanowania do żywności, uczymy ich kreatywnego wykorzystywania swoich umiejętności, a także pozyskiwania poszukiwanych na rynku pracy kwalifikacji zawodowych. Uczymy ich sporządzania potraw i napojów wg tradycyjnych receptur, tak by pielęgnowali polską tradycję kulinarną. Stąd cukiernicy i piekarze wypiekają oparte na zdrowych surowcach wyroby cukiernicze i piekarskie, przetwórcy mięsa wytwarzają wyroby wędliniarskie, kucharze sporządzają pełnowartościowe zestawy obiadowe, zaś kelnerzy szlifują swoje umiejętności precyzyjnej sztuki kelnerskiej. Technicy technologii żywności gromadzą wiedzę z zakresu każdej branży przemysłu spożywczego, technicy żywienia i usług gastronomicznych wraz z technikami usług kelnerskich nabywają umiejętności managerskich planowania organizacji podstawowych i uzupełniających usług gastronomicznych.

Dyrekcja, Grono Pedagogiczne oraz Uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie przy ulicy Miechowity 6, z radością zapraszają uczniów klas programowo najwyższych szkół podstawowych do udziału w tegorocznych:
– XXII „Styczniowych Targach Szkół Zawodowych w Meliorku”
– X edycji  Krakowskiego Tygodnia Zawodowców,
– Otwartych Sobót we wszystkich samorządowych szkołach prowadzących kształcenie zawodowe,
– Festiwalu Zawodów 2024,
– udziału w projektach  Wędrówka po świecie zawodów i Rajd po fach,

– Piątkach w ZSPS – warsztatach dla klas ósmych szkół podstawowych połączone z prezentacją oferty edukacyjnej.

Wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom, nasza szkoła dołoży wszelkich starań aby spotkać się ze wszystkimi kandydatami aby w pełni zaprezentować swoją ofertę edukacyjną oraz przedstawić szczegółowe informacje na temat zasad Rekrutacji i funkcjonowania szkoły. Zapraszamy Państwa do śledzenia naszej strony szkoły, na której będziemy umieszczać szczegółowe bieżące informacje o zasadach organizacji ww. wydarzeń.

Oferta edukacyjna:

Technikum Przemysłu Spożywczego nr 22 im. św. Maksymiliana Marii Kolbe

  • Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą (zobacz)

Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla specjalistów technologii żywności i żywienia, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:

Barometr zawodów – Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą

  • Technik żywienia i usług gastronomicznych (Zobacz)

Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla specjalistów technologii żywności i żywienia, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:

Barometr zawodów – Technik żywienia i usług gastronomicznych

Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla kelnerów, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:

Barometr zawodów – Technik usług kelnerskich

Branżowa Szkoła I Stopnia nr 23 im. św. Maksymiliana Marii Kolbe

Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla cukierników, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:

Barometr zawodów – Cukiernik

Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla kucharzy, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:

Barometr zawodów – Kucharz

Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla piekarzy, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:

Barometr zawodów – Piekarz

Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla przetwórców mięsa, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:

Barometr zawodów – Przetwórca mięsa

Aby zapewnić Państwa o bieżącej sytuacji na rynku pracy dla kelnerów, zapraszamy do śledzenia prognoz zapotrzebowania na pracowników:

Barometr zawodów – Kelner

Prezentacja Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego (filmik avi)

Prezentacja Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego (filmik mp4)

Prezentacja Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego – promocja szkoły

Warsztaty dla kandydatów na uczniów (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie)

Ulotka str. 1 (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie)

Ulotka str. 2 (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie)

Ulotka VIII Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych

Ulotka Branżowej Szkoły II Stopnia

Plakat (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie)