Jaja dekorowane majonezem, pasztety, torty z pisankami i baziami , słodki koszyczek wypełniony  marcepanowymi figurkami kurczaków  – to tylko kilka oryginalnych potraw przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego na  tegoroczną wystawę „Wielkanoc po krakowsku”. Wśród  zielonych  wysepek rzeżuchy i bukszpanu mogliśmy oglądać symbole  Świąt Wielkanocnych : baranki, jajka, chrzan, baby i wspaniałe  wędliny – symbol płodności i dostatku. Wielkanoc, tak jak Boże  Narodzenie, ma swoje specjały kulinarne. Są to z  pewnością mazurki, żurek, biała kiełbasa, ćwikła  z chrzanem, pasztety i szynki.  Nie  zabrakło ich na  tegorocznej wystawie. Uczniowie stanęli na  wysokości  zadania i zaprezentowali pełnię swoich umiejętności i pomysłów. Potrawy, wypieki, desery były otoczone pięknymi wiosennymi aranżacjami i oryginalnymi dekoracjami. Nie zabrakło elementów krakowskich – np. pawich piór.  Wszystko było smakowite, kolorowe, pachnące i zachwyciło zaproszonych gości przybyłych na święto szkoły.  Serdeczne  podziękowania należą się opiekunom praktyk, mistrzom, którzy szkolą uczniów, pozwalają im „rozwinąć skrzydła” i zaprezentować się  od  najlepszej  strony.  Kto nie podziwiał wystawy, ten ma  szansę doświadczyć jej wirtualnie. Zapraszamy do obejrzenia  galerii fotografii . Niech będą inspiracją do przygotowania wielkanocnego  menu.                                                                                                             (MB)

 

Patronat merytoryczny nad wydarzeniem objęło Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Prace konkursowe oceniało jury w składzie:

– Pan Łukasz Grabowski

– Pan Arkadiusz Ujma

 

Zgodnie z wielkanocną tradycją uroczystości towarzyszyło poświęcenie przygotowanych przez uczniów potraw i wyrobów.

W tym ważnym dniu posługę świadczyli przedstawiciele władz kościelnych:

– Proboszcz Parafii Najświętszego Imienia Maryi w Krakowie Ojciec Wojciech Kałafut

– Ojciec Jan Maria Szewek – Rzecznik prasowy Prowincji św. Antoniego i bł. Jakuba Strzemię Zakonu Braci Mniejszych Konwentualnych (Franciszkanów)

 

Podczas konkursu swoją obecnością zaszczycili nas:

– Pani Małgorzata Kolbusz Wizytator Kuratorium Oświaty w Krakowie

– Pani Monika Bartosz reprezentująca Krakowską Kongregację Kupiecką

– Pani Anna Bielak – Dyrektor zarządzająca Fundacji Brat Słońce

– Pani Jolanta Semik – Przewodnicząca Rady Rodziców

– delegacja reprezentująca Auchan Bronowice – Pani Dyrektor Edyta Lechowska, Pani Mariola Szczepańska oraz Pani Justyna Skalna.

 

Dziękujemy za wsparcie sponsorom:

– Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

– Auchan

Stalgast – producent sprzętu gastronomicznego

– Grupa Hotelowa Orbis (Novotel, Mercure, ibis)

– Przetwórstwo Mięsne Płatek

– Krakowska Kongregacja Kupiecka

– Polskie Zakłady Zbożowe

– Tago

 

A oto  nagrodzeni w tegorocznej edycji konkursu „Wielkanoc po krakowsku”

Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach :

 

POTRAWY GASTRONOMICZNE:
I miejsce: Paweł Sternat  z klasy 3 DG
II miejsce: Magda Kubacka   z klasy 3TP
III miejsce: Zuzanna Gąsiorowska z klasy 3TGB

WYROBY CUKIERNICZE:
I miejsce: Daryna Kostenko z klasy 1TP
II miejsce: Magdalena Małek z klasy 3TP
III miejsce: Magdalena Haduch z klasy 2AP

 

WIELKANOCNE NAKRYCIE STOŁU:
I miejsce: Jagoda Bugaj z klasy 3TGA
II miejsce: Kornelia Sawicka z klasy 3TGA
III miejsce: Katarzyna Liszka z klasy 3EG

WYROBY CUKIERNICZE WYKONANE U PRACODAWCY:
I miejsce: Izabela Kowal z klasy 3EG
II miejsce: Róża Korzeniak z klasy 2BP
III miejsce: Kamila Drożdż z klasy 1BP

WYROBY PIEKARSKIE WYKONANE U PRACODAWCY:

I miejsce: Damian Głogowski z klasy 1CP

 

Wszystkim uczestnikom gratulujemy