Początkiem większości potraw i wyrobów sporządzanych przez młodzież, którą kształcimy
w naszej szkole w szerokiej gamie zawodów gastronomicznych są zboża, ziarna, które kiełkują, gdy trafią na żyzną glebę. To z nich powstaje mąka, której wachlarz wykorzystania jest niezmierzony. Baza dydaktyczna oraz kadra pedagogiczna naszej szkoły jest podstawą dalszego rozwoju młodego człowieka. Kształcąc naszą młodzież w duchu poszanowania dla żywności, uczymy ich kreatywnego wykorzystywania swoich umiejętności, a także pozyskiwania poszukiwanych na rynku pracy kwalifikacji zawodowych. Uczymy ich sporządzania potraw i napojów wg tradycyjnych receptur, tak by pielęgnowali polską tradycję kulinarną. Stąd cukiernicy i piekarze wypiekają oparte na zdrowych surowcach wyroby cukiernicze i piekarskie, przetwórcy mięsa wytwarzają wyroby wędliniarskie, kucharze sporządzają pełnowartościowe zestawy obiadowe, zaś kelnerzy szlifują swoje umiejętności precyzyjnej sztuki kelnerskiej. Technicy technologii żywności gromadzą wiedzę z zakresu każdej branży przemysłu spożywczego. Technicy żywienia i usług gastronomicznych wraz
z technikami usług kelnerskich nabywają umiejętności managerskich, uczą się planowania organizacji podstawowych i uzupełniających usług gastronomicznych.