Dzień Piekarza i Cukiernika obchodzony jest 15 marca i stanowi okazję do docenienia osób pracujących w tych zawodach. Dzięki ich pasji, umiejętnościom i ciężkiej pracy możemy każdego dnia cieszyć się świeżym pieczywem i słodkimi wypiekami. To także doskonały moment do podziękowania mistrzom i nauczycielom zawodu za przekazywanie wiedzy kolejnym pokoleniom uczniów.
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego uczniowie w Szkole Branżowej mogą wybrać m.in. zawód piekarza lub cukiernika, a w Technikum kierunek: Technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą.
Na zdjęciach uczniowie w czasie zajęć praktycznych w pracowni cukierniczej i piekarskiej i ich wypieki: babeczki kruche z kremem i owocami, kokosanki, ciasteczka z marmoladą, ciasto z owocami, herbatniki baletki z kremem szwedzkim, bułki w kształcie much, bajgle, rogale maślane, chałki, bułeczki z prażoną cebulą, włoska focaccia.