Światowy Dzień Kelnera, obchodzony 25 marca, to okazja do docenienia pracy osób zatrudnionych w obsłudze gości w gastronomii.
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego uczniowie w Szkole Branżowej mogą wybrać m.in. zawód kelnera, a w Technikum kierunek: Technik usług kelnerskich.
Dzisiaj zaglądamy do pracowni obsługi kelnerskiej i przedstawiamy, czego m.in. uczą się tam uczniowie na zajęciach praktycznych.
Kelnerzy z klasy 1A zapoznali się ze sztućcami specjalnymi i serwisowymi. Dowiedzieli się jak prawidłowo dobierać i używać poszczególnych sztućców w zależności od rodzaju serwowanych potraw oraz jak poprawnie układać je na stole. Uczniowie z klas 3TPC i 2TC ćwiczyli różne techniki składania serwetek (zarówno formy płaskie, jak i wysokie), co stanowi ważny aspekt estetyki nakrycia stołu.
Również umiejętność przygotowywania prostych, szybkich potraw i napojów jest niezbędna w pracy kelnera. Uczniowie z klasy 1TA sporządzili tosty francuskie i herbatę zimową, tartinki i koktajl bananowy z syropem grenadine, zupę krem z pomidorów i papryki oraz diablotki (z ciasta francuskiego), do których serwowania dobrali odpowiednią zastawę i sprzęt.
Podczas tych lekcji uczniowie rozwijają swoje kompetencje zawodowe oraz doskonalą precyzję i dbałość o szczegóły, które są nieodzowne w pracy kelnera.