Kuchnia polska

Znajomość lokalnych tradycji kulinarnych jest kluczowa dla każdego przyszłego kucharza. Uczniowie w pracowni gastronomicznej ćwiczyli więc umiejętności przyrządzania kilku typowo polskich dań. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej są pierogi, które występują w wielu wariantach zależnych od sezonu i gustu. Klasa 3TPC serwowała pierogi z kapustą i grzybami oraz ze szpinakiem, uczniowie z klasy…

Czytaj dalej

Apel z okazji Święta Niepodległości

W dniu 08.11.2024 r. odbył się uroczysty apel z okazji Święta Niepodległości. Jak co roku uczniowie zebrali się na sali gimnastycznej, aby uhonorować kolejną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Podczas uroczystości mogliśmy usłyszeć wiele pieśni patriotycznych wykonanych przez uczennice naszej szkoły. Zebrana młodzież chętnie wspierała wokalistki śpiewając razem z nimi. Na sam koniec przedstawiciele klas…

Czytaj dalej

Wycieczka integracyjna klas pierwszych

W dniu 7.11.2024 r. odbyła się wycieczka integracyjna klas pierwszych do Szczawnicy. Młodzież dzielnie przeszła prawie 14 kilometrów wzdłuż jednej z najbardziej malowniczych tras prowadzących przez przełom Dunajca w Pieninach – Sromocne Niżne – Szczawnica. Podczas wędrówki uczniowie mieli okazję zapoznać się z topografią i przyrodą Pienińskiego Parku Narodowego. Po dotarciu do Szczawnicy wszyscy zjedli…

Czytaj dalej

33 Kwesta Listopadowa

„Człowiek jest wielki nie przez to co posiada, lecz przez to, kim jest; nie przez to, co ma, lecz przez to czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II W Dzień Zaduszny nasi uczniowie przyłączyli się do 33 Kwesty Listopadowej dla najbardziej potrzebujących – podopiecznych krakowskiego Hospicjum św. Łazarza. Podarowali swój wolny czas. Bardzo dziękujemy!

Czytaj dalej

Pamięć wciąż trwa

W dniu 30 października, jak co roku przed uroczystością Wszystkich Świętych, w ramach Szkolnego Koła Wolontariatu, uczniowie wraz z opiekunem udali się na Cmentarz Rakowicki w Krakowie. Zapalili zebrane w czasie zbiórki szkolnej znicze na mogiłach powstańczych i żołnierskich, często bezimiennych, nierzadko zbiorowych. Znaleźli również grób zmarłej w tym roku p. Krystyny Tokarz – polonistki…

Czytaj dalej

Środa dla Hospicjum

Środa 23 października była wyjątkowym dniem w naszej szkole. Ten dzień był dedykowany Hospicjum św. Łazarza w Krakowie. Od rana uczniowie zaangażowali się w dwa działania. Wykonaliśmy 5000 chorągiewek, które będą wykorzystane w ramach podziękowań za dary składane do puszek podczas kwest na cmentarzach. To już drugi raz, kiedy angażujemy się w taką pomoc. Jest…

Czytaj dalej

Owocowy dzień

Owoce są doskonałym źródłem witamin, minerałów i błonnika, dlatego warto je włączyć do codziennej diety. Najzdrowsze są spożywane na surowo, mogą być również podstawą wielu zdrowych deserów. Popularną potrawą jest sałatka owocowa, która łączy różne owoce, tworząc kolorową i zdrową przekąskę. Z owoców można również przygotować kisiel, lekki deser o owocowym smaku, który często podaje…

Czytaj dalej

Rajd po fach 2024

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie od lat współpracuje ze Specjalistyczną Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną pn. „Krakowski Ośrodek Kariery”. Po raz kolejny bierzemy udział w edycji projektu SPPP pn. „KOK Rajd Po Fach”, podczas którego uczniowie klas 7 i 8 mogą zapoznać się ze specyfiką gastronomicznej szkoły ponadpodstawowej oraz przyjrzeć się z bliska zawodom branży spożywczej. Jest…

Czytaj dalej

Krakowskie Dni Samorządu Uczniowskiego 2024

W dniu 22.10.2024 roku uczniowie naszej szkoły Zuzanna Wójcik i Franciszek Baran uczestniczyli w Krakowskich Dniach Samorządu Uczniowskiego. W tym roku impreza została zorganizowana pod hasłem „Samorząd uczniowski – pierwsza pomoc dla ucznia”. Część pierwszą wydarzenia poprowadzili uczniowie, którzy w poprzednich latach pracowali w samorządzie uczniowskim i chcieli podzielić się swoim doświadczeniem dotyczącym pracy na…

Czytaj dalej