Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych 2025

W dniu 28.02.2025 odbył się uroczysty apel z okazji Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Jak co roku uczniowie zebrali się na sali gimnastycznej, aby uhonorować pamięć bohaterów narodowych. Podczas uroczystości mogliśmy usłyszeć wiele pieśni patriotycznych wykonanych przez uczennice naszej szkoły oraz wiersz „Wilki” Zbigniewa Herberta. Na sam koniec przedstawiciele klas złożyli róże pod tablicą poświęconą…

Czytaj dalej

Wycieczka do Teatru im. Juliusza Słowackiego

„Prawdziwy, żywy teatr z widownią, jest czymś najistotniejszym dla aktora” – to słowa Piotra Fronczewskiego, jednak okazuje się, że teatr jest czymś ważnym także dla widzów. 28 lutego 2025 r. uczniowie naszej szkoły odwiedzili Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie i z zaciekawieniem obejrzeli przedstawienie „Chory z urojenia” Moliera w reżyserii Giovanniego Pampiglione. Świetna gra…

Czytaj dalej

Warsztaty z Kuchmistrzem Łukaszem Grabowskim

W dniu 26.02.2025 roku uczniowie klasy I technikum, w nagrodę za swoje sumienne realizowanie nauki zawodu, wzięli udział w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez kuchmistrza Pana Łukasza Grabowskiego. W trakcie 5 godzinnych zajęć uczniowie sporządzili: – krem budyniowy jako bazę do zup krem, – wywar drobiowo-warzywny jako aromat do zup krem, – zupę krem z chrupiącego…

Czytaj dalej

Tłusty czwartek 2025

Tradycji stało się zadość. Czwartek 27.02.2025 roku obfitował w słodkie tradycyjne wyroby cukiernicze sporządzone przez naszych uczniów wg tajemnych receptur ZSPS w Krakowie. Jedną z nich możemy Wam zdradzić abyście samodzielnie podjęli wyzwanie stworzenia swoich domowych pączków z marmoladą. Już nie możemy się doczekać Wielkanocy, kiedy to nasze oczy i kubki smakowe będą nasycane waszymi…

Czytaj dalej

Szkolne Walentynki 2025

14 lutego Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolne Walentynki. Przez cały tydzień wszyscy mogli skorzystać z poczty walentynkowej, wysyłając kartki do swoich przyjaciół. Dodatkowo, w holu została przygotowana specjalna ścianka, na której można było zrobić sobie zdjęcie, tworząc niezapomniane wspomnienia z tego wyjątkowego dnia. W szkolnej pracowni cukierniczej powstawały pyszne ciasta i ciasteczka, a nawet owoce w…

Czytaj dalej

Warsztaty sous vide

Nie musisz kończyć Le Cordon Bleu, by gotować niczym francuscy mistrzowie kuchni. Dzisiaj podczas warsztatów w naszej szkole zastosowaliśmy technikę kulinarną sous vide, która pomaga wydobyć pełnię smaku, aromatu i wartości odżywczych z każdego składnika potrawy. Dzięki gotowaniu w torebkach próżniowych dania są zawsze perfekcyjne, smaczne i zdrowe. Wykorzystaliśmy także nasze nowoczesne, intuicyjne roboty kuchenne,…

Czytaj dalej

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2025

Pizza – jedna z najpopularniejszych potraw na świecie, ma swoje międzynarodowe święto 9 lutego. Jest wszechobecna w lokalach gastronomicznych, spotkamy zarówno klasyczne, ale także nowoczesne i lokalne warianty. W dodatku jest to danie proste również do samodzielnego przygotowania w domu. Polacy uwielbiają pizzę – któż nie lubi chrupiącego ciasta, aromatycznego sosu i ulubionych dodatków? Konieczna…

Czytaj dalej