Dzień Piekarza i Cukiernika 2025

Dzień Piekarza i Cukiernika obchodzony jest 15 marca i stanowi okazję do docenienia osób pracujących w tych zawodach. Dzięki ich pasji, umiejętnościom i ciężkiej pracy możemy każdego dnia cieszyć się świeżym pieczywem i słodkimi wypiekami. To także doskonały moment do podziękowania mistrzom i nauczycielom zawodu za przekazywanie wiedzy kolejnym pokoleniom uczniów. W Zespole Szkół Przemysłu…

Czytaj dalej

Odkryj z nami swój talent kulinarny

Takie motto przyświeca procesowi dydaktycznemu w naszej szkole. Każdy z uczniów rozpoczynający przygodę z gastronomią etapowo dojrzewa do podejmowania wyzwań konkursowych. I tak było 11.03.2025 roku, kiedy to uczennice klasy 3 technikum wystartowały w swoim pierwszym, a zarazem międzynarodowym konkursie kulinarnym, organizowanym przez Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach. Angelina i Polina jako 2 osobowa drużyna,…

Czytaj dalej

Warsztaty naukowe „Kuchnia przyszłości”

W dniu 11.03.2025 roku uczniowie klas 1TA oraz 2TA i 2TC wzięli udział w warsztatach naukowych pt. „Kuchnia przyszłości” organizowanych przez Małopolskie Centrum Nauki Cogiteon. W trakcie zajęć uczniowie stworzyli swoje autorskie herbaty bubble tea, zamykając ulubione smaki tego napoju w małych żelowych kuleczkach. W dalszej części naukowej zabawy opracowali lody „ziejące” ciekłym azotem, a…

Czytaj dalej

Finał projektu „Uczeń-obywatel”

Niestrudzona klasa 3TPB dotarła do finału udziału w projekcie realizowanym w Krakowie od 2001 roku, pt. „Uczeń-obywatel”. Na samym starcie, w dniu 15.10.2024 roku uczniowie wzięli udział w zajęciach warsztatowych, w trakcie których pod okiem Pana Mariusza Cupiała, kierownika Ośrodka Edukacji Obywatelskiej, zapoznali się z ideą i funkcjonowaniem samorządu lokalnego. Kolejnym etapem projektu były zajęcia…

Czytaj dalej

Krakowski Tydzień Zawodowców 2025

Drodzy Ósmoklasiści! Przed Wami ważna decyzja odnośnie wyboru szkoły ponadpodstawowej, dającej szansę na zdobycie zawodu i kwalifikacji otwierających drzwi do dorosłości. Zachęcamy Was i Waszych Rodziców do zapoznania się z ofertą edukacyjną Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie. Zapraszamy na XI edycję Krakowskiego Tygodnia Zawodowców. W trakcie spotkań zaprezentujemy nauczane w naszej szkole zawody, aby…

Czytaj dalej

„Rajd po fach”

„Rajd po fach” to projekt Specjalistycznej Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej pn. „Krakowski Ośrodek Kariery”. Jest on przeznaczony  dla uczniów klas 7 i 8 przygotowujących się do wyboru szkoły ponadpodstawowej. Udział uczniów szkół podstawowych w warsztatach, które są  organizowane przez krakowskie szkoły branżowe i techniczne jest wspaniałą okazją, aby poznać szkoły i zawody oraz możliwości i wymagania związane…

Czytaj dalej

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych 2025

W dniu 28.02.2025 odbył się uroczysty apel z okazji Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Jak co roku uczniowie zebrali się na sali gimnastycznej, aby uhonorować pamięć bohaterów narodowych. Podczas uroczystości mogliśmy usłyszeć wiele pieśni patriotycznych wykonanych przez uczennice naszej szkoły oraz wiersz „Wilki” Zbigniewa Herberta. Na sam koniec przedstawiciele klas złożyli róże pod tablicą poświęconą…

Czytaj dalej

Wycieczka do Teatru im. Juliusza Słowackiego

„Prawdziwy, żywy teatr z widownią, jest czymś najistotniejszym dla aktora” – to słowa Piotra Fronczewskiego, jednak okazuje się, że teatr jest czymś ważnym także dla widzów. 28 lutego 2025 r. uczniowie naszej szkoły odwiedzili Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie i z zaciekawieniem obejrzeli przedstawienie „Chory z urojenia” Moliera w reżyserii Giovanniego Pampiglione. Świetna gra…

Czytaj dalej