W dniu 26.02.2025 roku uczniowie klasy I technikum, w nagrodę za swoje sumienne realizowanie nauki zawodu, wzięli udział w warsztatach kulinarnych poprowadzonych przez kuchmistrza Pana Łukasza Grabowskiego. W trakcie 5 godzinnych zajęć uczniowie sporządzili: – krem budyniowy jako bazę do zup krem, – wywar drobiowo-warzywny jako aromat do zup krem, – zupę krem z chrupiącego…
Czytaj dalejTradycji stało się zadość. Czwartek 27.02.2025 roku obfitował w słodkie tradycyjne wyroby cukiernicze sporządzone przez naszych uczniów wg tajemnych receptur ZSPS w Krakowie. Jedną z nich możemy Wam zdradzić abyście samodzielnie podjęli wyzwanie stworzenia swoich domowych pączków z marmoladą. Już nie możemy się doczekać Wielkanocy, kiedy to nasze oczy i kubki smakowe będą nasycane waszymi…
Czytaj dalej14 lutego Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolne Walentynki. Przez cały tydzień wszyscy mogli skorzystać z poczty walentynkowej, wysyłając kartki do swoich przyjaciół. Dodatkowo, w holu została przygotowana specjalna ścianka, na której można było zrobić sobie zdjęcie, tworząc niezapomniane wspomnienia z tego wyjątkowego dnia. W szkolnej pracowni cukierniczej powstawały pyszne ciasta i ciasteczka, a nawet owoce w…
Czytaj dalejW dniu 18 lutego 2025 odbył się etap wojewódzki konkursu organizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy „Poznaj swoje prawa w pracy”. Naszą szkołę reprezentowała uczennica klasy 2TC Zuzanna Wójcik. Zuzanna pod opieką pani Magdaleny Nowak wraz z kolegami z innych małopolskich szkół mogła porównać swoją wiedzę z zakresu prawa pracy, bhp i ergonomii. Wyniki wkrótce.
Czytaj dalejNie musisz kończyć Le Cordon Bleu, by gotować niczym francuscy mistrzowie kuchni. Dzisiaj podczas warsztatów w naszej szkole zastosowaliśmy technikę kulinarną sous vide, która pomaga wydobyć pełnię smaku, aromatu i wartości odżywczych z każdego składnika potrawy. Dzięki gotowaniu w torebkach próżniowych dania są zawsze perfekcyjne, smaczne i zdrowe. Wykorzystaliśmy także nasze nowoczesne, intuicyjne roboty kuchenne,…
Czytaj dalejPizza – jedna z najpopularniejszych potraw na świecie, ma swoje międzynarodowe święto 9 lutego. Jest wszechobecna w lokalach gastronomicznych, spotkamy zarówno klasyczne, ale także nowoczesne i lokalne warianty. W dodatku jest to danie proste również do samodzielnego przygotowania w domu. Polacy uwielbiają pizzę – któż nie lubi chrupiącego ciasta, aromatycznego sosu i ulubionych dodatków? Konieczna…
Czytaj dalejWięcej informacji na stronie: Budżet Obywatelski 2025.
Czytaj dalejPrzed feriami Samorząd Uczniowski zorganizował zimową edycję gry terenowej. Tym razem nasi uczniowie wybrali się na poszukiwanie Zaginionego Skarbu ZSPS. Na uczestników czekała seria zadań i łamigłówek, których rozwiązanie zbliżało grupy do zwycięstwa. W wyniku rywalizacji „kłódkę do wiedzy” zdobyła klasa 2TC.
Czytaj dalejW dniu 16.01.2025 r. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie miał możliwość przedstawienia oferty edukacyjnej uczniom klas ósmych szkół podstawowych na Styczniowych Targach Szkół Zawodowych w Meliorku. Nasi uczniowie, reprezentanci poszczególnych zawodów nauczanych w naszej szkole, chętnie odpowiadali na wszelkie pytania ósmoklasistów. Podczas Targów, uczniowie naszej szkoły mieli zaszczyć poznać panią Paulinę Dzikiewicz-Rożniatowską z Urzędu…
Czytaj dalej