Akcja PIĄTKI W ZSPS cieszy się dużym zainteresowaniem wśród uczniów szkół podstawowych. Warsztaty z pieczenia pizzy czy tworzenia świątecznych pierników są znakomitą okazją do zapoznania się ze specyfiką zawodów branży spożywczej. Możliwość pracy w pracowniach gastronomicznych i rozmów z kolegami, koleżankami z Naszej Szkoły, oraz poznanie oferty edukacyjnej Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie pozwala…
Czytaj dalejPozostając nadal w klimacie świątecznym prezentujemy bożonarodzeniowe wypieki i potrawy wykonane przez uczniów naszej szkoły. Bułeczki w kształcie gwiazdek posypane makiem upiekli piekarze z klasy 3BP. Przedświąteczne dni kojarzą się niezmiennie z zapachem pierniczków. W wielu domach ich pieczenie stało się już tradycją. Pierniczki piekli absolutnie wszyscy uczniowie, non stop napełniając szkolne korytarze aromatem przypraw…
Czytaj dalejNasza Szkolna Szlachetna Paczka przyniosła obdarowanym dużo radości. W imieniu Szkolnego Koła Wolontariatu oraz obdarowanych rodzin składamy serdeczne podziękowania dla wszystkich Darczyńców.
Czytaj dalejOd kilku tygodni uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie z wielką radością i dużym zaangażowaniem brali udział w przygotowaniu jasełek, które zostaną wystawione w Pierwszym Dniu Świąt Bożego Narodzenia tj. 25.12.2024 r. o godzinie 15.00 przy Bazylice Franciszkanów Św. Franciszka z Asyżu (plac Wszystkich Świętych 5, Kraków). Uczniowie ZSPS własnoręcznie upiekli świąteczne pierniki i…
Czytaj dalejKolejny raz uczniowie naszej szkoły mieli okazję pokazać swój kunszt wypieku i dekoracji pierniczków. W dniu 18.12.2024 komisja w składzie: Katarzyna Jagi-Stępień, Marta Twardowska, Anna Wieczorek, Justyna Lipień-Mikołajczyk, Liliana Woszczak, wyłoniła zwycięzców szkolnego konkursu na najładniejszego piernika świątecznego. – 1 miejsce: Emilia Wójtowicz 2TC, Julia Stats 2TB, Gabriela Cherchel 1C, – 2 miejsce: Wiktoria Nowak…
Czytaj dalejŚwiąteczne spotkania klasowe to coroczna tradycja, która pozwala uczniom i nauczycielom poczuć atmosferę nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia i spędzić wspólnie czas. Dzielenie się opłatkiem, składanie życzeń, kolędowanie, tradycyjne potrawy i ciasta przygotowane przez uczniów, rozmowy o świątecznych planach są nieodłącznym elementem tych spotkań. Wyjątkowy nastrój tego dnia dopełnia świąteczny wystrój sal: choinki, lampki świąteczne, własnoręcznie…
Czytaj dalejPrezent z okazji Świąt Bożego Narodzenia 2024 roku od Zespołu nauczycieli przedmiotów technologicznych zawodowych w naszej szkole. „Tajemne” przepisy na pyszne i pięknie podane Święta: 1) Barszcz czerwony z uszkami 2) Zupa grzybowa 3) Ryba po grecku 4) Kulebiak 5) Kapusta z grochem 6) Kompot z suszonych owoców 7) Biszkopt z galaretką i bitą śmietaną…
Czytaj dalejW dniu 13.12 2024 roku Technicy technologii żywności z klasy 3TPC wykonali swoją pierwszą analizę sensoryczną z wykorzystaniem metody szeregowania stopnia słodkości roztworów cukrowych. Spośród 9 osób biorących udział w badaniu, wyłoniono 3 panelistów, którzy bezbłędnie wskazali kolejność stężeń poszczególnych roztworów. Następnie uczniowie sprawdzili uzyskane wyniki przeprowadzając analizę instrumentalną roztworów wyznaczając zawartość cukru za pomocą…
Czytaj dalejWe wtorek 10.12 nasi uczniowie włączyli się w akcję WYLOSUJ ANIOŁA – organizowaną dla dzieci z oddziałów onkologicznych w Lublinie. Wspólnie stworzyliśmy ponad 100 kartek. Mamy nadzieję, że wywołają one uśmiech na twarzach dzieci, które je otrzymają.
Czytaj dalej