PIĄTKI W ZSPS

Akcja PIĄTKI W ZSPS cieszy się dużym zainteresowaniem wśród uczniów szkół podstawowych. Warsztaty z pieczenia pizzy czy tworzenia świątecznych pierników są znakomitą okazją do zapoznania się ze specyfiką zawodów branży spożywczej. Możliwość pracy w pracowniach gastronomicznych i rozmów z kolegami, koleżankami z Naszej Szkoły,  oraz poznanie oferty edukacyjnej Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie pozwala…

Czytaj dalej

Świąteczne smaki i zapachy

Pozostając nadal w klimacie świątecznym prezentujemy bożonarodzeniowe wypieki i potrawy wykonane przez uczniów naszej szkoły. Bułeczki w kształcie gwiazdek posypane makiem upiekli piekarze z klasy 3BP. Przedświąteczne dni kojarzą się niezmiennie z zapachem pierniczków. W wielu domach ich pieczenie stało się już tradycją. Pierniczki piekli absolutnie wszyscy uczniowie, non stop napełniając szkolne korytarze aromatem przypraw…

Czytaj dalej

Zaproszenie na Jasełka z ZSPS

Od kilku tygodni uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie z wielką radością i dużym zaangażowaniem brali udział w przygotowaniu jasełek, które zostaną wystawione w Pierwszym Dniu Świąt Bożego Narodzenia tj. 25.12.2024 r. o godzinie 15.00 przy Bazylice Franciszkanów Św. Franciszka z Asyżu (plac Wszystkich Świętych 5, Kraków). Uczniowie ZSPS własnoręcznie upiekli świąteczne pierniki i…

Czytaj dalej

Konkurs na najładniejszego piernika świątecznego 2024

Kolejny raz uczniowie naszej szkoły mieli okazję pokazać swój kunszt wypieku i dekoracji pierniczków. W dniu 18.12.2024 komisja w składzie: Katarzyna Jagi-Stępień, Marta Twardowska, Anna Wieczorek, Justyna Lipień-Mikołajczyk, Liliana Woszczak, wyłoniła zwycięzców szkolnego konkursu na najładniejszego piernika świątecznego. – 1 miejsce: Emilia Wójtowicz 2TC, Julia Stats 2TB, Gabriela Cherchel 1C, – 2 miejsce: Wiktoria Nowak…

Czytaj dalej

Świąteczne spotkania klasowe

Świąteczne spotkania klasowe to coroczna tradycja, która pozwala uczniom i nauczycielom poczuć atmosferę nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia i spędzić wspólnie czas. Dzielenie się opłatkiem, składanie życzeń, kolędowanie, tradycyjne potrawy i ciasta przygotowane przez uczniów, rozmowy o świątecznych planach są nieodłącznym elementem tych spotkań. Wyjątkowy nastrój tego dnia dopełnia świąteczny wystrój sal: choinki, lampki świąteczne, własnoręcznie…

Czytaj dalej

Prezent od Technologów

Prezent z okazji Świąt Bożego Narodzenia 2024 roku od Zespołu nauczycieli przedmiotów technologicznych zawodowych w naszej szkole. „Tajemne” przepisy na pyszne i pięknie podane Święta: 1) Barszcz czerwony z uszkami 2) Zupa grzybowa 3) Ryba po grecku 4) Kulebiak 5) Kapusta z grochem 6) Kompot z suszonych owoców 7) Biszkopt z galaretką i bitą śmietaną…

Czytaj dalej

Zajęcia w Pracowni analizy żywności

W dniu 13.12 2024 roku Technicy technologii żywności z klasy 3TPC wykonali swoją pierwszą analizę sensoryczną z wykorzystaniem metody szeregowania stopnia słodkości roztworów cukrowych. Spośród 9 osób biorących udział w badaniu, wyłoniono 3 panelistów, którzy bezbłędnie wskazali kolejność stężeń poszczególnych roztworów. Następnie uczniowie sprawdzili uzyskane wyniki przeprowadzając analizę instrumentalną roztworów wyznaczając zawartość cukru za pomocą…

Czytaj dalej

Akcja WYLOSUJ ANIOŁA

We wtorek 10.12 nasi uczniowie włączyli się w akcję WYLOSUJ ANIOŁA – organizowaną dla dzieci z oddziałów onkologicznych w Lublinie. Wspólnie stworzyliśmy ponad 100 kartek. Mamy nadzieję, że wywołają one uśmiech na twarzach dzieci, które je otrzymają.

Czytaj dalej