Naleśniki można przygotować na tysiące sposobów: puszyste, cienkie, grube, delikatne lub chrupiące; tradycyjne polskie naleśniki, amerykańskie pancakes czy francuskie crêpes – każdy ma swoje ulubione. Możesz wybrać klasyczne słodkie nadzienie, takie jak np. dżem, duszone jabłka, słodki twarożek, owoce, dodatkowo bitą śmietanę, czekoladę, karmel, cukier puder. Jeśli wolisz wytrawne smaki, spróbuj naleśników z mięsem, serem,…
Czytaj dalejPrzypominamy, że ostateczny termin składania deklaracji do egzaminu maturalnego mija z dniem 7 lutego 2025 r.
Czytaj dalejCzy można połączyć zamiłowanie do nauki i gotowania a substancje chemiczne traktować jak produkty spożywcze? Czy kuchnię przyszłości możemy gościć w naszych domach, przygotowując samodzielnie naukowe potrawy? Uczniowie klasy 3TPB przekonali się o tym podczas warsztatów i odkryli fascynujące tajniki kuchni molekularnej, gdzie nauka łączy się z gotowaniem. Samodzielnie spróbowali swoich sił w sferyfikacji, zamykając…
Czytaj dalejW dniu 14 stycznia 2025 r. z rąk wojewody małopolskiego dr. inż. Krzysztofa Jana Klęczara i małopolskiej kurator oświaty dr. Gabrieli Olszowskiej odebrał dyplom Stypendium Prezesa Rady Ministrów uczeń klasy 2TA Technikum Spożywczego Kevin Kociołek. Uroczystość wręczenia dyplomów odbyła się w auli Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Gratulujemy Kevinowi i życzymy dalszych sukcesów!
Czytaj dalejSerdecznie zapraszamy na zebrania z rodzicami/opiekunami prawnymi uczniów, które odbędą się 15 stycznia 2025 r. o godz. 18:00.
Czytaj dalejAkcja PIĄTKI W ZSPS cieszy się dużym zainteresowaniem wśród uczniów szkół podstawowych. Warsztaty z pieczenia pizzy czy tworzenia świątecznych pierników są znakomitą okazją do zapoznania się ze specyfiką zawodów branży spożywczej. Możliwość pracy w pracowniach gastronomicznych i rozmów z kolegami, koleżankami z Naszej Szkoły, oraz poznanie oferty edukacyjnej Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie pozwala…
Czytaj dalejPozostając nadal w klimacie świątecznym prezentujemy bożonarodzeniowe wypieki i potrawy wykonane przez uczniów naszej szkoły. Bułeczki w kształcie gwiazdek posypane makiem upiekli piekarze z klasy 3BP. Przedświąteczne dni kojarzą się niezmiennie z zapachem pierniczków. W wielu domach ich pieczenie stało się już tradycją. Pierniczki piekli absolutnie wszyscy uczniowie, non stop napełniając szkolne korytarze aromatem przypraw…
Czytaj dalejNasza Szkolna Szlachetna Paczka przyniosła obdarowanym dużo radości. W imieniu Szkolnego Koła Wolontariatu oraz obdarowanych rodzin składamy serdeczne podziękowania dla wszystkich Darczyńców.
Czytaj dalejOd kilku tygodni uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie z wielką radością i dużym zaangażowaniem brali udział w przygotowaniu jasełek, które zostaną wystawione w Pierwszym Dniu Świąt Bożego Narodzenia tj. 25.12.2024 r. o godzinie 15.00 przy Bazylice Franciszkanów Św. Franciszka z Asyżu (plac Wszystkich Świętych 5, Kraków). Uczniowie ZSPS własnoręcznie upiekli świąteczne pierniki i…
Czytaj dalej