Dnia 5 kwietnia odbył się szkolny konkurs „WIELKANOC PO KRAKOWSKU”. Była to już V edycja konkursu i jednocześnie ważne wydarzenie w historii szkoły. W trakcie tej uroczystości zostały podpisane umowy patronackie z Firmą „Buczek”, hotelami Andel’s by Vienna House Kraków i Vienna House Easy Chopin Kraków.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy lub wypieku wielkanocnego, a w przypadku kelnerów nakrycie stołu. Konkurs zorganizowano w następujących kategoriach: wystawa wyrobów piekarskich, wystawa wyrobów wędliniarskich, wystawa wyrobów cukierniczych, wystawa wyrobów gastronomicznych, nakrycie stołu. Po zakończeniu części oficjalnej nastąpiło otwarcie wystawy i ogłoszenie wyników. Na uroczystość przybyło wielu znamienitych gości m.in. Małopolski Kurator Oświaty – Pani Barbara Nowak oraz Pani Katarzyna Król – Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa do spraw Edukacji i Sportu, przedstawiciele pracodawców, duchowieństwo – o. Piotr Bielenin, o. Rafał Antoszczuk, o. Jarosław Pakuła i ks. prałat Grzegorz Szewczyk, sponsorzy – Michał Henzel firma Gastro-Pack, Auchan Bronowice, Ewa Krzywdzińska Giełda Samochodowo-Handlowa w Krakowie, Barbara i Stanisław Czekaj Wyrób Wędlin Lisieckich, Marzena i Janusz Zalarscy Przetwórstwo Mięsne „Płatek”sp.j., Piekarnia Buczek, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Rada Rodziców przy ZSPS. „Wielkanoc po krakowsku” to konkurs , który cieszy się dużą popularnością wśród młodzieży. Jest to też święto łączące całą społeczność ZSPS.
Stół wielkanocny ma swoją symbolikę, jest centralnym miejscem, wokół którego podczas Świąt zasiadają całe rodziny. To wizytówka każdego domu podczas Wielkanocy. Spożywanie potraw powinno wiązać się z wymianą dobrych myśli i dobrych słów. Także dekoracja wielkanocnego stołu ma ogromne znaczenie. Wszelkie ozdoby i aranżacje dodają uroku i podkreślają atmosferę tego okresu.
Wielkanoc dla chrześcijan to święto triumfu życia nad śmiercią, dobra nad złem. Święta Wielkanocne były dla naszych przodków również świętami powitania wiosny, dlatego tak dużo w nich symboli życia i odrodzenia: zielone gałązki, palmy, pisanki. Do tych symboli każdego roku nawiązują młodzi cukiernicy, piekarze, wędliniarze oraz technolodzy żywności uczący się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego, tworząc swoje wielkanocne eksponaty – prawdziwe dzieła sztuki cukierniczej i kulinarnej. (M.B.)
A oto tegoroczni laureaci :
POTRAWY GASTRONOMICZNE
Dominika Buska- kl. 3 KM
Mateusz Figuła – kl. 3KM
Tomasz Gołąb – kl. 3 KC
Przemysław Woźniak – kl. 3 KC
„Królik faszerowany”, „Pasztet z gęsi”
„Jajka faszerowane”,
„Babka piaskowa” (HOTEL IBIS )
Olga Nowak – kl. 3 TGA –„Wielkanocne zakąski ‘
WYROBY PIEKARSKIE
Konstanty Modzelewski – kl. 1 PC
„Koszyczek wielkanocny” (Piekarnia Carrefour Zakopianka)
WYROBY WĘDLINIARSKIE
Grzegorz Zalarski – kl.. 2 EW
Szymon Nędza klasa – kl. 2 EW
Wojciech Tekieli – kl. 2 EW
Paweł Galos – kl. 1 KW
(Przetwórstwo Mięsne „PŁATEK” Nowa Wieś Szlachecka )
WYROBY CUKIERNICZE
Kinga Płatek – kl. 3 GW
„Gniazdo wielkanocne (Pracownia Cukiernicza Słodki Wentzl)
Patrycja Strugalska –kl. 2 EW „Koszyczek wielkanocny”
NAKRYCIE STOŁU
Natalia Hodurek , Nikola Rataj
klasa 2 TKA