Nad uroczyście udekorowaną salą gimnastyczną ZSPS w Krakowie dominuje portret św. Maksymiliana Marii Kolbego (1894 – 1941) i wymowny w swej symbolice napis :
„Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj”.
To właśnie 16 listopada 2017 roku w tej scenerii Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie ma otrzymać imię św. Maksymiliana Marii Kolbego.
Postać patrona szkoły jest tak powszechnie znana, że szczegółowe jej przypomnienie nie jest konieczne. Jednak koniecznie należy wspomnieć o jakże symbolicznej drodze życiowej zakonnika, misjonarza, nowocześnie myślącego przedsiębiorcy, wydawcy, twórcy mediów, aż po męczeńską śmierć w imię obrony drugiego człowieka.
Sala gimnastyczna ledwie pomieściła zaproszonych gości oraz nauczycieli i uczniów.
Na widowni miejsca zajęli przedstawiciele Sejmu, władz państwowych, samorządu terytorialnego, Urzędu Miasta Krakowa, reprezentanci zgromadzeń zakonnych i duchowieństwa.
Nie sposób pominąć obecności reprezentacji placówek oświatowych: dyrektorów, nauczycieli i pocztów sztandarowych.
Licznie przybyli przedstawiciele cechów, organizacji pracodawców, Bractwa Kurkowego, a także przedsiębiorcy.
Sieci handlowe, zakłady przetwórcze także przysłały swych reprezentantów.
Wspomnieć także należy o obecności naszych nauczycieli Seniorów i członków Rady Rodziców.
Po uroczystym powitaniu Gości przez p. Tadeusza Zarawskiego, Dyrektora ZSPS, nastąpił kulminacyjny moment wręczenia aktu nadania imienia szkole.
Aktu wręczenia dokonał Zastępca Przewodniczącego Rady Miasta Krakowa, p. Dominik Jaśkowiec.
Następnie głos zabrała Małopolska Kurator Oświaty, p. Barbara Nowak, która podkreśliła, że właśnie ZSPS stał się „pełnowymiarową” szkołą, ponieważ otrzymał imię patrona, ściśle związanego z nieprzemijającą wartością godności i życia ludzkiego.
Kolejnym gościem zabierającym głos była p. Elżbieta Duda, posłanka PiS. Pani poseł odczytała list gratulacyjny od Prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego. Tekst listu wyrażał sympatię wobec naszej szkolnej społeczności, a także zawierał nawiązania do pełnego trudu życia i męczeńskiej śmierci Patrona.
W liście podkreślona została idea świętości nie tylko heroicznej, ale tej codziennej, zwyczajnej.
W następnej kolejności głos zabrali reprezentanci wszystkich instytucji i środowisk, składając naszej społeczności szkolnej życzenia i gratulacje.
Na szczególna uwagę zasługuje wystąpienie delegata Prowincjała Franciszkanów o. Rafała M. Antoszczuka OFMConv , który specjalnie na tą uroczystość przyniósł relikwie pierwszego stopnia św. Maksymiliana. Ważnym punktem programu było również wystąpienie o. Zdzisława Dzido OFMConv z Klasztoru Franciszkanów w Niepokalanowie, który oprócz zwyczajowych życzeń i gratulacji przekazał również informację o możliwości ubiegania się o relikwie o. M.M. Kolbego dla szkoły.
Dyrektor ZSPS przekazał również zebranym informację o tym, że z okazji tak ważnej uroczystości społeczność szkolna otrzymała list gratulacyjny z Rzymu od generała zakonu Franciszkanów, a od samego Papieża Franciszka błogosławieństwo.
Miłym i podniosłym akcentem uroczystości było wręczenie – po raz pierwszy – nagrody „Człowiek na Maxa”, ustanowionej przez Kapitułę szkoły. Nagrodę w różnych kategoriach wręczono osobom reprezentującą władzę, duchowieństwo, pracodawców, a także pedagogów i uczniów.
Oficjalną część uroczystości zakończył montaż słowno-muzyczny w wykonaniu uczniów i uczennic, nawiązujący do osoby naszego Patrona.
Dopełnieniem czwartkowych uroczystości było ogłoszenie nazwisk laureatów konkursu kulinarnego rozegranego wśród uczniów. Konkurs nosił tytuł „Jesienne Inspiracje”.
Uczestnicy spotkania wraz z zaproszonymi gośćmi obejrzeli przepięknie udekorowane stoły z nagrodami (i nie tylko), potrawami, przygotowanymi przez uczniów pod czujnym nadzorem nauczycieli i opiekunów praktyk zawodowych.
Bogactwo eksponowanych wyrobów, ich kształt artystyczny i pomysłowość mogą być prawdziwym powodem do dumy z zaangażowania i umiejętności naszych uczniów.
Wysiłek uczniów i ich opiekunów zyskał nagrodę w postaci zachwytów gości obecnych na uroczystości.
Uczniowie, którzy wzięli udział w konkursie „Jesienne inspiracje”:
Wędliniarze
1
„Jesienne inspiracje”
Grzegorz Zalarski 3EW
Paweł Galos 2KW
Przetwórstwo Mięsne „Płatek”
2
„Jesienne inspiracje”
Szymon Nędza 3EW
Wojciech Tekieli 3EW
Przetwórstwo Mięsne „Płatek”
3
„Jesienne inspiracje”
Konrad Siudek 3EW
Wyrób wędlin Lisieckich
Barbara i Stanisław Czekaj
Kelnerzy
1
„Jesienne inspiracje stołu”
Natalia Hodurek
Anna Gąska
Klasa 3TKA
2
„Jesienne inspiracje stołu”
Adam Marchewczyk
Anna Mularska
Klasa 2TGK
Kucharze
1
„Naleśniki z łososiem i rukolą”
Michał Bujniewicz Jakub Przeciszowski
3TG
2
„Polędwiczka w cieście z jesiennym akcentem”
Dominik Janiszewski
1TGA
3
„Jesienne tortille”
Izabela Głowacka
Anna Wrońska
Maria Wanat
1 KC
4
„Łosoś w jesiennych barwach”
Adrian Wykurz
2KW
5
„Gąska po grzańcu”
Dawid Kania
2KW
6
„Jesienne grzybobranie”
Natalia Walczuk
Jakub Bochenek
3KC
7
„Jesienne warzywa”
Katarzyna Wędzony
1TGA
8
„Smaki jesieni”
Kacper Filipowicz
3KP
9
„Paluszki smakowite”
Paulina Konieczna
2KM
10
„Tatar z sarny na chmurce”
Aleksandra Suter 3TG
Kacper Chmiel 2TGK
hotel Ibis Kraków Stare Miasto ul. Pawia 15
Cukiernicy
1
„Smaki jesieni”
Alicja Kosińska
Izabela Iwańska
1TGA
2
„Orzechowa przyjemność”
Anna Juras
Beata Pazurkiewicz
2TGA
3
„Dyniowy sen”
Joanna Ciężarek
Patryk Woźniak
3KI
4
„Jesienne drzewo”
Olha Iakubovska
3 KC
5
„Czekoladowa jesień”
Aleksandra Bulda
3KC
6
„Jesienna tarta”
Karina Guzy
2E
7
„Jesienne grzybobranie”
Piotr Baczyński
2E
8
„Gość z lasu”
Marcel Marzec
2E
9
„Leśny pień”
Justyna Kowal
Angelika Warszawska
2E
10
„Jesienne cudaki”
Weronika Ziętara
Aleksandra Sikora
Aleksandra Sójka
2PC
11
„Skarby jesieni”
Aleksandra Stachurska
2PC
12
„Jesienne wspomnienia”
Zuzanna Korfel
1CW
13
„Dynia”
Wiktoria
Sermanowicz
1KC
14
„Marchewkowe pole”
Dominika Potempa
1KC
15
„Skarby jesieni”
Karolina Siewiorek
1KC
16
„Jesienny ogród”
Karolina Słowik
Marcela Siara
3EW
17
Angelika Kubacka
1 KC
Pracownia Cukiernicza „Cichowscy”
Kraków, ul. Starowiślna 2
18
„Ciasto marchewkowe w jesiennych liściach”
Kinga Młynarczyk
3KC
Pracownia Cukiernicza Adam Adamek
Piekarze
1
Konstanty Modzelewski 2PC
Piekarnia CAREFOUR
Zakopianka
2
Bartłomiej Grabek 3KP
ZPPC „SPOŁEM”- Skawina
„Kulinaria uczniowskie – jesienne inspiracje” – zwycięzcy
Kategoria: WYROBY WĘDLINIARSKIE
Grzegorz Zalarski 3EW i Paweł Galos 2KW – Przetwórstwo Mięsne „Płatek”
Konrad Siudek 3EW – Wyrób wędlin Lisieckich Barbara i Stanisław Czekaj
Kategoria: WYROBY PIEKARSKIE
Konstanty Modzelewski 2PC – Piekarnia CAREFOUR Zakopianka
Kategoria: OKOLICZNOŚCIOWE NAKRYCIE STOŁU
Natalia Hodurek i Anna Gąska 3TKA
Kategoria: POTRAWY GASTRONOMICZNE
Kacper Filipowicz 3KP wykonane samodzielnie
Aleksandra Suter 3TG i Kacper Chmiel 2TGK – pokaz mistrzowski hotel Ibis Kraków Stare Miasto
Kategoria: WYROBY CUKIERNICZE
Dominika Potempa 1KC wykonane samodzielnie
Zuzanna Korfel 1CW wykonane samodzielnie
Angelika Kubacka 1 KC – Pracownia Cukiernicza „Cichowscy”
PA