W dniu 16 stycznia 2018 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Miechowity 6 w Krakowie odbył się etap wojewódzki XXIII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik oraz i Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Tematem przewodnim turnieju w zawodzie piekarz i cukiernik był „Powiew wiosny”, natomiast w zawodzie kucharz „Potrawy z drobiem w roli głównej”. w eliminacjach wzięło udział 22 uczniów, w tym 5 piekarzy, 9 cukierników oraz 8 kucharzy ze szkół:
– piekarze: z Zespołu Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach, Zespołu Szkół Nr 1 w Miechowie, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespołu Szkół Spożywczych im. dr Bronisława Hagera w Zabrzu;
– cukiernicy: z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespołu Szkół Specjalnych Nr 14 im. prof. Marii Grzegorzewskiej w Krakowie, Zespołu Szkół Nr 1 w Miechowie;
– kucharze: z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie.
Eliminacje obejmowały część teoretyczną w formie testu właściwego dla zawodu oraz część praktyczną, która odbyła się w nowocześnie wyposażonych pracowniach szkolnych. w tej części uczestnicy wykonali:
– piekarze: chleb zdobiony, atrybut wystawienniczy oraz 2 szt. chałek,
– cukiernicy: tort do prezentacji i mały torcik do degustacji, ciasteczka bankietowe – 3 szt., figurki marcepanowe – 3 szt.,
– kucharze: danie główne w 2 porcjach.
Laureatami turniejów zostali:
W zawodzie piekarz:
I miejsce – Anna Skrzypek z Zespołu Szkół Spożywczych im. dr Bronisława Hagera w Zabrzu
II miejsce – Paweł Bajorek z Zespołu Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach
III miejsce – Olgierd Kowalik z Zespołu Szkół Nr 1 w Miechowie
W zawodzie cukiernik:
I miejsce – Marcela Siara z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
II miejsce – Patrycja Strugalska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
III miejsce – Sabina Szczygieł z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
W zawodzie kucharz:
I miejsce – Kacper Szot z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie
II miejsce – Paulina Wlazło z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
III miejsce – Mariusz Maj z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
Opracowała: Anna Matusz-Mirlak

 

XXIII Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik oraz i Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
« z 10 »