8 stycznia 2019 r. nasza szkoła po raz 21 zorganizowała etap wojewódzki XXIV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik oraz etap wojewódzki (okręgowy) II Edycji Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Tematem przewodnim XXIV Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik było: „Rzemiosło – nasza przyszłość”. Tematyka II Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz brzmiał: „Wariacje z wieprzowiną”.
Patronat honorowy nad Turniejami objęli: Wojewoda Małopolski Piotr Ćwik, Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski, Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski, Małopolski Kurator Oświaty Barbara Nowak.
Konkurs adresowany jest do uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia kształcących się w zawodzie piekarz, cukiernik i kucharz. Składa się z części pisemnej w formie testu i części praktycznej. Test obejmuje wiedzę z zakresu danego zawodu. W części praktycznej uczniowie zgodnie z tematem podanym przez organizatora ogólnopolskich eliminacji wykonują i prezentują wyroby właściwe dla zawodu. Laureaci Turnieju są zwolnieni z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie a laureaci sześciu pierwszych miejsc mogą być zwolnieni ze zdawania jednego z etapów egzaminu czeladniczego. Ponadto finaliści i laureaci Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz otrzymali uprawnienie do przyjęcia na studia z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego na kierunek bioinżynieria produkcji żywności realizowany na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie.
W eliminacjach wojewódzkich wzięło udział 2 piekarzy, 4 cukierników oraz 9 kucharzy z województwa małopolskiego. Uczestnicy reprezentowali następujące szkoły: Zespół Szkól Przemysłu Spożywczego w Krakowie, Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Niepołomicach, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach.
W drugiej części piekarze wykonali chleb zdobiony, atrybut wystawienniczy oraz chałki, cukiernicy przygotowali tort do prezentacji i mały torcik do degustacji, ciasteczka bankietowe oraz figurki marcepanowe, a kucharze danie główne w dwóch porcjach.
Laureatami Turniejów zostali:
w zawodzie piekarz
I miejsce – Jakub Haś – Zespól Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
II miejsce – Dominik Krupa – Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
w zawodzie cukiernik
I miejsce – Daniel Niemasik – Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego, Gorlice
II miejsce – Aleksandra Sikora – Zespól Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
III miejsce – Justyna Pieczarka – Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego Tarnów
wyróżnienie – Piotr Baczyński – Zespól Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
w zawodzie kucharz
I miejsce – Łukasz Habel – Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego Tarnów
II miejsce – Oliwia Kwiek – Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego Tarnów
III miejsce – Jakub Płuchowski – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Niepołomice
wyróżnienie – Patrycja Włodarczyk – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Niepołomice
Konkurs pokazał wysoką formę młodych cukierników, piekarzy i kucharzy, którzy
z pasją rozwijają swoje zainteresowania, nie boją się wyzwań , pogłębiają wiedzę i zdobywają nowe doświadczenia.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych