Dnia 21 marca w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbyła się uroczystość „WIELKANOC PO KRAKOWSKU”. Była to jubileuszowa X edycja konkursu, który od lat stanowi ważne wydarzenie w życiu całej społeczności szkolnej.
„WIELKANOC PO KRAKOWSKU” to konkurs, która cieszy się dużą popularnością wśród młodzieży. Zadaniem uczestników było przygotowanie potrawy lub wypieku wielkanocnego. Konkurs zorganizowano w następujących kategoriach: wyroby gastronomiczne, cukiernicze oraz piekarskie. Uczniowie mieli możliwość zaprezentowania swoich talentów kulinarnych i cukierniczych oraz wyrażenia swojego przywiązania do tradycji chrześcijańskich i kulturowych.
Wielkanoc, znana jako Zmartwychwstanie Pańskie, to najważniejsze święto chrześcijańskie, obchodzone na pamiątkę męki, śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Wielkanoc dla chrześcijan to święto triumfu życia nad śmiercią oraz dobra nad złem. To święto o głębokiej symbolice, które łączy w sobie elementy religijne i kulturowe. Ten czas, dla naszych przodków, był również świętem powitania wiosny, dlatego tak dużo w nim symboli życia i odrodzenia: zielone gałązki, palmy, pisanki.
Do tradycji wielkanocnych nawiązują nasi uczniowie – młodzi kucharze, cukiernicy oraz piekarze, tworząc popisowe dzieła sztuki cukierniczej i kulinarnej.
Patronat nad wydarzeniem objęli:
Patronat Honorowy:
- Prezydent Miast Krakowa Jacek Majchrowski
- Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski
- Rektor Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia Tadeusz Tuszyński
- Krakowska Kongregacja Kupiecka
- Przetwórstwo Mięsne Płatek
- Auchan
- Piekarnia i Cukiernia Buczek
- Fundacja Brat Słońce
Patronat Merytoryczny:
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Patronat Medialny:
- Miejska Platforma Internetowa Magiczny Kraków
- Prowincja św. Antoniego z Padwy i bł. Jakuba Strzemię Zakonu Braci Mniejszych Konwentualnych w Krakowie franciszkanie.pl
Laureatom konkursu nagrody ufundowali:
- Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
- Krakowska Kongregacja Kupiecka
- Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
- franciszkańska Fundacja Brat Słońce
- Auchan
- Bidfood Farutex
- Rada Rodziców
A oto nasi laureaci :
Wyniki konkursu
Kategoria: Kucharz
I – Diachenko Maksym
II – Semicheva Polina
III – Bryn Liliia
Kategoria: Cukiernik
I – Podsiadło Patryk
II – Bętkowska Maria
III – Podraza Martyna
Kategoria: Cukiernik – wyrób wykonany u pracodawcy
I – Lewańska Alicja
II – Tyrka Piotr
III – Popik Anastasiia
Kategoria: Piekarz – wyrób wykonany u pracodawcy
I – Knap Mateusz
II – Kozieł Damian
GRATULUJEMY