Dnia 21 marca w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbyła się uroczystość „WIELKANOC PO KRAKOWSKU”. Była to jubileuszowa X edycja konkursu, który od lat stanowi ważne wydarzenie w życiu całej społeczności szkolnej.

 

WIELKANOC PO KRAKOWSKU” to konkurs, która cieszy się dużą popularnością wśród  młodzieży. Zadaniem uczestników było przygotowanie potrawy lub wypieku wielkanocnego. Konkurs zorganizowano w następujących kategoriach: wyroby gastronomiczne, cukiernicze oraz piekarskie. Uczniowie mieli możliwość zaprezentowania swoich talentów kulinarnych i cukierniczych oraz wyrażenia swojego przywiązania do tradycji chrześcijańskich i kulturowych.

 

Wielkanoc, znana jako Zmartwychwstanie Pańskie, to najważniejsze święto chrześcijańskie, obchodzone na pamiątkę męki, śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Wielkanoc dla chrześcijan to święto triumfu życia nad śmiercią oraz dobra nad złem. To święto o głębokiej symbolice, które łączy w sobie elementy religijne i kulturowe. Ten czas, dla naszych przodków, był również świętem powitania wiosny, dlatego tak dużo w nim symboli życia i odrodzenia: zielone gałązki, palmy, pisanki.

 

Do tradycji wielkanocnych nawiązują nasi uczniowie – młodzi kucharze, cukiernicy oraz piekarze, tworząc popisowe dzieła sztuki cukierniczej i kulinarnej.

 

Patronat nad wydarzeniem objęli:

Patronat Honorowy:

  • Prezydent Miast Krakowa Jacek Majchrowski
  • Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski
  • Rektor Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia Tadeusz Tuszyński
  • Krakowska Kongregacja Kupiecka
  • Przetwórstwo Mięsne Płatek
  • Auchan
  • Piekarnia i Cukiernia Buczek
  • Fundacja Brat Słońce

 

Patronat Merytoryczny:

  • Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników

 

Patronat Medialny:

  • Miejska Platforma Internetowa Magiczny Kraków
  • Prowincja św. Antoniego z Padwy i bł. Jakuba Strzemię Zakonu Braci Mniejszych Konwentualnych w Krakowie franciszkanie.pl

 

Laureatom konkursu nagrody ufundowali:

  • Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
  • Krakowska Kongregacja Kupiecka
  • Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
  • franciszkańska Fundacja Brat Słońce
  • Auchan
  • Bidfood Farutex
  • Rada Rodziców

 

A oto nasi laureaci :

  

    Wyniki  konkursu

Kategoria: Kucharz

I – Diachenko Maksym

II – Semicheva Polina

III – Bryn Liliia

 

Kategoria: Cukiernik

I – Podsiadło Patryk

II – Bętkowska Maria

III – Podraza Martyna

 

Kategoria: Cukiernik – wyrób wykonany u pracodawcy

I – Lewańska Alicja

II – Tyrka Piotr

III – Popik Anastasiia

 

Kategoria: Piekarz – wyrób wykonany u pracodawcy

I – Knap Mateusz

II – Kozieł Damian

 

GRATULUJEMY

IMG 20240321 120956
Aperture: 2
Camera: 2109119DG
Iso: 339
Orientation: 1
« z 69 »