W środę, 22 stycznia 2020 roku w pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego stanęli do rywalizacji młodociani rzemieślnicy piekarze, cukiernicy i kucharze, reprezentujący małopolskie szkoły. Tradycyjnie to tam odbyły się eliminacje wojewódzkiego XXV Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik, a także wojewódzki etap III Ogólnopolskiego Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.

Eliminacje odbyły się w znakomicie wyposażonych szkolnych pracowniach zawodowych. Tegoroczni piekarze i cukiernicy rywalizowali pod hasłem „Cuda świata”, a kucharze konkurowali na „Mięso z królika w roli głównej”. W turnieju wzięli udział uczniowie klas III Branżowych Szkół I Stopnia kształcących się w zawodzie piekarz, cukiernik i kucharz. Eliminacje obejmują część pisemną w formie testu oraz część praktyczną. Test sprawdza wiedzę z zakresu danego zawodu. W części praktycznej uczniowie wykonują i prezentują wyroby właściwe dla zawodu zgodnie z tematem podanym przez organizatora ogólnopolskich eliminacji. Do tegorocznego Turnieju przystąpiło 7 cukierników, 4 kucharzy oraz 2 piekarzy ze szkół z Tarnowa, Gorlic, Krakowa a nawet Zabrza.

Patronat Honorowy nad tegorocznym Turniejem objęli: Pan Piotr Ćwik – Wojewoda Małopolski, Pan Witold Kozłowski – Marszałek Województwa Małopolskiego, Pan prof. Jacek Majchrowski – Prezydent Miasta Krakowa, Pani Barbara Nowak – Małopolski Kurator Oświaty oraz Agencja Restrukturyzacji
i Modernizacji Rolnictwa.

Do Komisji Oceniającej zostali powołani: Wizytator Kuratorium Oświaty w Krakowie Pan Sebastian Bielak, mistrz kulinarny oraz szef kuchni Sali Bankietowej „Allegra” Łukasz Grabowski, Jan Filipczyk – członek Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Jakub Antoniszak – szef kuchni SushiMi, mistrz cukierniczy Krzysztof Wilk, mistrz piekarnictwa Auchan Bronowice Jakub Machinko.

Wyniki Turnieju:

W zawodzie cukiernik:
I miejsce Karolina Siewiorek – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
w Krakowie
II miejsce Dagmara Kita – Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Tarnowie
III miejsce Wiktoria Sermanowicz – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
w Krakowie

W zawodzie kucharz:
I miejsce Konrad Zymuła – Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Tarnowie
II miejsce Igor Galos – Zespół szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
III miejsce Natalia Burzyńska – Zespół szkół Przemysłu Spożywczego
w Krakowie

W zawodzie piekarz:
I miejsce Mateusz Król – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie
II miejsce Piotr Sułkowski – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

Wszystkich uczestnikom gratulujemy🙂🙂🙂😎😎😎

Turniej